Socialistische Partij

SP Amsterdam
Wanprestatie ROC's aanpakken met kwaliteitsoverzicht


08-01-2010 * De SP wil dat er een kwaliteitsoverzicht komt van ROC-locaties in Amsterdam, zodat ouders de prestaties van MBO's in de stad kunnen vergelijken voor zij hun kinderen naar een MBO-opleiding sturen. Op die manier moeten de ROC's ertoe gedwongen worden de kwaliteit van hun onderwijs te verbeteren en het hoge schoolverzuim terug te dringen. SP-raadslid Maureen van der Pligt: "De gemeente pompt miljoenen subsidie in de ROC's, maar het verzuim van leerlingen blijft torenhoog. Dat is een wanprestatie van formaat." null
Deze week werden de cijfers over schooluitval en schoolverzuim gepresenteerd. Uit het rapport komt naar voren dat niet alleen het verzuim heel hoog blijft, maar ook dat dit wordt veroorzaakt door de gebrekkige lesinhoud, leraren die te laat komen en andere problemen met de onderwijskwaliteit. Van der Pligt: "De organisatie niet op orde, het verzuim hoog en dat voor miljoenen gemeenschapsgeld. Je zou verwachten dat de ROC-directeuren zich de ogen uit hun hoofd schamen voor deze cijfers, maar er was champagne op de persconferentie."

Van der Pligt wil dat de miljoenen voor de ROC's nu eindelijk eens naar de werkvloer en de leerlingen gaan en niet naar de megasalarissen van de directie en andere fratsen die de onderwijskwaliteit niet ten goede komen. Ze heeft wethouder Asscher (Onderwijs) daarom gevraagd een overzicht te maken van de kwaliteit van de MBO-opleidingen zoals hij eerder heeft gemaakt van de basisscholen en het voortgezet onderwijs. De wethouder heeft toegezegd te onderzoeken of dit mogelijk is.