Provincie Noord-Brabant

|8 januari 2010|
Nader onderzoek grondaankopen provincie Brabant

De provincie Noord-Brabant heeft bij recente grondaankopen markconforme prijzen betaald. Dat blijkt uit de beoordeling van 62 grondtransacties sinds maart 2009. Gedeputeerde Staten concluderen hieruit dat de Brabant zich niet schuldig heeft gemaakt aan het geven van ongeoorloofde staatssteun.

Aanleiding vormt een rapport van de Zuidelijke Rekenkamer over het grondbeleid van de provincie. Die stelde vraagtekens bij de onafhankelijkheid van de waardebepaling bij grondtransacties. Daardoor zou mogelijk sprake kunnen zijn geweest van ongeoorloofde staatssteun. Naar aanleiding daarvan heeft het provinciebestuur de procedureregels voor taxaties inmiddels verscherpt. Daarnaast is een groot aantal grondtransacties opnieuw onder de loep genomen. Slechts in drie van de 62 beoordeelde dossiers kon staatssteun niet volledig worden uitgesloten, of was er sprake van administratieve onvolkomenheden.

Voor de spraakmakende aankoop van een aantal stukken grond van Heijmans in juni vorig jaar, hebben Gedeputeerde Staten een nieuwe taxatie laten uitvoeren. Dat leverde een waarde op van EUR 12,285 mln, terwijl de provincie aanzienlijk minder heeft betaald, iets meer dan negen miljoen. Geen sprake dus van staatssteun aan Heijmans.

De tweede transactie waarbij niet viel uit te sluiten of sprake was van staatssteun, was de verwerving van Caldic Chemie in Zevenbergen. Die was nodig om het Logistiek Park Moerdijk mogelijk te maken. Om de waarde vast te stellen, is destijds een reeks onderzoeken gedaan. Ook overlegde de provincie hierover met het ministerie van Economische Zaken. Uiteindelijk betaalde de provincie EUR 51 mln. Ofschoon niet met volledige zekerheid kan worden vastgesteld dat er geen sprake was van staatssteun, zat dat onderhandelingsresultaat aan de onderkant van de bandbreedte van de verschillende waardebepalingen, stellen GS vast.

Tot slot bleek bij een grondaankoop een handtekening te ontbreken. Staatssteun was echter evenmin aan de orde.

- EINDE PERSBERICHT -