Gemeente Utrecht

Gemeente en instellingen bespreken maatregelen daklozenopvang

Naar aanleiding van twee recente steekincidenten in de nachtopvang voor dak- en thuislozen vond er vandaag overleg plaats tussen de gemeente Utrecht en de instellingen. Wethouder Maatschappelijke Opvang, Piet van der Sluijs, sprak vanmiddag met De Tussenvoorziening, Het Leger des Heils, Centrum Vaartserijn en Het Catharijnehuis. De gemeente Utrecht heeft waardering uitgesproken voor de inzet van de instellingen en medewerkers om deze incidenten tot een goed einde te brengen.

Aan de orde kwam de vraag of dergelijke incidenten voorkomen hadden kunnen worden. In het gesprek werd duidelijk dat de instellingen voorafgaand aan deze incidenten al de nodige maatregelen hadden getroffen, waaronder de inhuur van extra beveiliging. Ook heeft de gemeente in samenwerking met de instellingen geprobeerd de druk op de instellingen te verminderen door de opvanglocaties uit te breiden voor de extra inzet van bedden voor de koudweerregeling.

Wel is het zo dat een deel van de mensen die nu verblijft in de nachtopvang vanwege de ernst van hun problemen zorgt voor verhoging van de onderlinge spanning. Voor deze groep mensen zijn op dit moment geen passende woonvoorzieningen beschikbaar. Het college beraadt zich deze maand over een aanpak.

Om de veiligheid te waarborgen hebben diverse instellingen eerder al vele maatregelen genomen, waaronder cameratoezicht, verbod op wapenbezit en agressietraining van medewerkers. Deze maatregelen worden nu tussen de instellingen verder afgestemd en waar nodig versterkt. Ook gaan de instellingen onderling meer informatie uitwisselen. Politie en omwonenden worden via de beheergroepen op de hoogte gesteld van de maatregelen. De gemeente heeft er vertrouwen in, dat wanneer deze maatregelen worden uitgevoerd er sprake is van een sluitende aanpak om toekomstige incidenten zoveel mogelijk te voorkomen.