Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 8 januari 2010.

Alma Netten geridderd in de Orde van Oranje-Nassau door burgemeester Cohen

Vanmiddag werd Alma Netten, scheidend directeur van het Grachtenfestival, geridderd in de Orde van Oranje-Nassau door burgemeester Job Cohen tijdens een plechtigheid in de Hermitage te Amsterdam.

Volgens Burgemeester Cohen heeft medeoprichtster en directeur Alma Netten met het Grachtenfestival een belangrijke bijdrage geleverd aan de culturele en toeristische sector in Amsterdam en in Nederland.

In augustus 2009 maakte Alma Netten bekend dat ze na twaalf jaar het Grachtenfestival verlaat. Het festival dat jaarlijks in Amsterdam de start van het klassieke muziekseizoen markeert, groeide onder haar leiding uit tot een belangrijk podium voor jong muziektalent en stond aan de basis van menig succesvolle (internationale) muziekcarrière. Het festival bracht tijdens de editie 2009 bijna 70.000 bezoekers op de been.

Alma Netten voelt zich zeer vereerd met het lintje: "Nog maar een maand geleden, begin december 2009, moesten we besluiten dat het Grachtenfestival in 2010 niet door kan gaan. Het lukte niet om in deze tijd vervanging te vinden voor de twee hoofdsponsors die na de vorige editie besloten te stoppen. Er wordt inmiddels een aantal initiatieven ontplooid door mensen en organisaties die het doodzonde vinden als het festival zou verdwijnen. Amsterdam heeft met het festival goud in handen. Ik reken erop dat ook haar bestuurders dit inzien en het mooiste festival van de stad, voor de stad behouden. Daarom: moedig voorwaarts!"

Het Grachtenfestival wordt in binnen- en buitenland gezien als één van de belangrijkste visitekaartjes van de stad Amsterdam. Het is het enige festival dat een unieke verbinding legt tussen de karakteristieke grachten, de IJ-oevers, bijzondere architectuur en klassieke muziek.

----------

Het Amsterdamse Grachtenfestival is het jaarlijks terugkerende muziekfestival waarvan uitvoeringen van (klassieke) muziek op bijzondere locaties in de binnenstad van Amsterdam en aan de IJ-oevers de basis vormen. Elk jaar worden nieuwe speellocaties toegevoegd. Deze locaties onderscheiden zich door bijzondere of monumentale architectonische en cultuurhistorische waarde. In de twaalfde editie trok het festival naar de Plantagebuurt in het oostelijk deel van het centrum, met de Hermitage Amsterdam als festivalhart. De programmering van het Grachtenfestival in de Plantagebuurt werd vervlochten met die van de binnenstad, de IJ-oevers en Amsterdam-Noord. Hiermee omarmde het festival een groot deel van de stad Amsterdam.

Hoofdsponsor was Schiphol Group, hoofdsubsidiënt de Gemeente Amsterdam. Mediapartner van het festival is HDC Media.
Burgemeester Cohen van Amsterdam is beschermheer van het Grachtenfestival.

Noot voor de redactie,