Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Tilburg, 8 januari 2010

Hattrick voor herrieschopper Wilders

Geert Wilders is voor de derde achtereenvolgende keer uitgeroepen tot grootste politieke herrieschopper. Na 2007 en 2008 kreeg de PVV-leider ook in 2009 de meeste stemmen op het politieke weblog Haagse Herrie (www.haagseherrie.nl). De uitspraken van Wilders hadden het hoogste herrie-gehalte.

Wilders was in 2009 betrokken bij vijf spraakmakende kwesties. In januari reageerde hij ontstemd op het nieuws dat het Gerechtshof in Amsterdam hem ging vervolgen voor discriminatie, aanzetten tot haat en het beledigen van groepen mensen. Wilders noemde het 'een zwarte dag voor de vrijheid van meningsuiting'. In maart maakte hij premier Balkenende en minister Verhagen uit voor lafaards. De bewindslieden hadden in zijn ogen nagelaten om Groot-Brittannië terecht te wijzen voor de weigering om Wilders tot het land toe te laten.

In juni richtte hij zijn pijlen op minister Van der Laan die Wilders aansprak op zijn uitlatingen over de uitzetting van criminele moslims. De PVV-voorman zette de bewindsman neer als een 'sharia-socialist'. Begin november was Van der Laan opnieuw de gebeten hond. Wilders noemde de PvdA-minister en oppositieleider Pechtold 'handlangers van Mohammed B.'. Later die maand deed minister Maxime Verhagen in zijn ogen te weinig om Wilders' toelating tot Turkije af te dwingen. De PVV-leider typeerde de bewindsman als 'een politieke nietsnut'.

Uitslag
Wilders liet op de persoonlijke Herrie-index Maxime Verhagen achter zich. Op de Bonjebarometer voor partijen eindigde de PvdA ruim voor de VVD en het CDA. De PVV werd vierde. De kwestie waarbij Jan Marijnissen tot drie keer toe minister Koenders een flapdrol noemde, kreeg de hoogste Haagse Herrie-beoordeling: 2,2 op een schaal van 3.

Herrie-index:
Geert Wilders 6,7
Maxime Verhagen 4,5
Agnes Kant 3,7
Mark Rutte 3,7
Eberhard van der Laan 3,0

Bonjebarometer:
PvdA 12,0
VVD 9,7
CDA 9,4
PVV 8,0
SP 3,7

Peildatum: 1 januari 2010

Over Haagse Herrie
Haagse Herrie brengt de grootste politieke herrieschoppers voor het voetlicht. Alle kwesties met een hoog herrie-gehalte komen voor plaatsing in aanmerking. Bezoekers beoordelen de kwesties, plaatsen reacties en melden nieuwe kwesties aan. De Herrie-index identificeert de grootste politieke herrieschoppers. De Bonjebarometer wijst de politieke partij aan die de meeste heibel maakt. Haagse Herrie is te vinden op www.haagseherrie.nl.


---

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht