College van Beroep voor het bedrijfsleven

Q-koorts - Voorlopige voorziening afgewezen

Den Haag, 8 januari 2010 - De voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft vanmiddag het verzoek om een voorlopige voorziening behandeld van een geitenhouder. Dit bedrijf wilde voorkomen dat begin volgende week alle drachtige en mannelijke geiten op zijn bedrijf worden gedood. Door de advocaat is aangevoerd dat uit de 2 positieve testresultaten van het tankmelkonderzoek niet mag worden afgeleid dat er sprake is van een besmetting. Omdat het eerder toegediende vaccin een positief testresultaat tot gevolg kan hebben gehad en er verder nog 2 negatieve testresultaten zijn van latere tankmelkonderzoeken. Verder heeft hij gewezen op de rechtsongelijkheid die bestaat tussen de situatie van dit bedrijf en die van de kinderboerderijen die door de minister worden ontzien.

De voorzieningenrechter heeft na de mondelinge behandeling ter zitting het verzoek afgewezen.

Twee tankmelkonderzoeken hebben een besmetting aangetoond. Dat is een hard gegeven. Er bestaat geen wetenschappelijk aanknopingspunt voor de stelling dat deze onderzoeken slechts positieve testresultaten hebben gegeven vanwege het toegediende vaccin.
Dat de resultaten van twee latere tankmelkonderzoeken verder negatief waren, is verklaarbaar en betekent niet dat er geen besmette dieren zijn geweest. Het is namelijk niet uitgesloten dat de geiten - hoewel zij wel besmet zijn - op het moment van die latere onderzoeken de bacterie niet uitscheiden.

Door het bedrijf - waar ruim 4000 geiten worden gehouden - is verder nog de vergelijking gemaakt met de kleine geitenhouders (minder dan 50 geiten) waaronder ook de kinderboerderijen. Daarvan heeft de voorzieningenrechter gezegd dat het feit dat deze in het beleid van de minister worden ontzien niet een zodanige mate van rechtsongelijkheid inhoudt dat dit moet leiden tot het toewijzen van het verzoek om een voorlopige voorziening.

Bron: College van Beroep voor het bedrijfsleven
Datum actualiteit: 8 januari 2010 Naar boven