Gemeente Baarn

Nieuwjaarstoespraak 2010

6 januari jl. was de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Baarn. Traditioneel onderdeel is de nieuwjaarstoespraak van het gemeentebestuur, dit jaar uitgesproken door loco-burgemeester Wim Lieberwert:

'Geachte dames en heren,

Namens het gemeentebestuur heet ik u van harte welkom en wens u en uw naasten een voorspoedig, maar bovenal een gezond 2010.

Op een moment als dit gaan onze gedachten uit naar onze burgemeester, Jan de Groot. Hij sluit deze week zijn bestralingsperiode af. Vanmiddag heeft hij nieuwjaarswensen uitgewisseld met de gemeenteraad, de griffie en het college. Hij sprak daarbij de hoop uit om rond de gemeenteraadsverkiezingen weer een aantal delen van zijn functie in te kunnen vullen.

Het was het idee van de burgemeester om in onze nieuwjaarskaart werken van Baarnse kunstenaars op te nemen. Na het weekend van de Baarnse kunst-kijk-route meldde hij dat hij zijn keuze voor dit jaar al had gemaakt. Hij was geraakt door het beeldende werk van Hélène Steenhof-Plasmans. In overleg met de kunstenares is gekozen voor het beeld âStormâ - een vrouw in de vliegende wind. De bijbehorende tekst wil ik u niet onthouden:

"2009
Een roerig jaar
hoogte- en dieptepunten

vliegende wind
maar vol vertrouwen voort

vertrouwen in een nieuwe dag
een nieuw jaar
een nieuw decennium
volop kansen
mogelijkheden en uitdagingen"

Dames en heren. Een nieuw jaar ligt vóór ons, vol kansen, mogelijkheden en uitdagingen. Wat zal 2010 ons brengen? Een aantal beschouwingen.

Allereerst over âopenbare orde en veiligheidâ en in het bijzonder de regionalisering van onze Brandweer.

In december heeft de gemeenteraad ingestemd met het overhevelen van een aantal brandweertaken van de gemeente naar de Veiligheidsregio Utrecht. Dit onder de voorwaarde dat er overeenstemming is met de vakbonden over de rechtspositie en het sociaal plan voor onze medewerkers. Deze regionalisering zien wij als een middel om de kwaliteit van brandweerzorg en in het verlengde daarvan rampenbestrijding en crisisbeheersing te verbeteren en verder te professionaliseren. Naar verwachting zal de regionalisering in het eerste kwartaal van 2010 een feit zijn. Gezien het grote belang van een goede brandweerzorg, spreekt het voor zich dat wij als gemeentebestuur deze ontwikkelingen nauwlettend volgen en waar nodig handelend optreden.

Bij âopenbare orde en veiligheidâ denken wij natuurlijk ook aan het nuttige werk van de Politie.
Het gaat namelijk goed met de veiligheid in Baarn. Veel inwoners voelen zich veilig in hun woonomgeving. Dat bleek uit het onderzoek, dat eind 2008 onder inwoners is gehouden. Of het veiligheidsgevoel in 2009 verder is verbeterd zal nog blijken uit de resultaten van de Veiligheidsmonitor van eind 2009. Deze resultaten zullen dit voorjaar bekend zijn.

Wat al wel duidelijk is, is dat de criminaliteit al vele jaren achtereen daalt. De criminaliteitscijfers tot en met november 2009 wijzen op een daling van 15% ten opzichte van 2008. Vooral op het gebied van de zogenoemde âveel voorkomende criminaliteitâ â zoals vernielingen en fietsendiefstal â zijn de cijfers omlaag gegaan. Dat is een goede ontwikkeling.

Uiteraard is het handhaven en verbeteren van de veiligheid in Baarn niet alleen een taak van de politie. Veiligheid is een gedeelde verantwoordelijkheid van velen. Daarvoor is de hulp van een ieder nodig.

Dames en heren, de kredietcrisisâ¦
Afgelopen jaar hebben we kunnen ervaren waar financieel goochelen en hebzucht toe kan leiden. Een ongekende wereldomvattende crisis, waar vele mensen en bedrijven de dupe van zijn geworden.

Ook in Baarn heeft deze crisis inwoners en bedrijfsleven fors geraakt. Het zal je maar overkomen. Na jarenlang hard werken in één klap je baan of bedrijf verliezen, met alle gevolgen van dien... Ik wens wie dit is overkomen heel veel sterkte en de kracht en het succes om zo snel als mogelijk weer in een zekere situatie te geraken.

De financiële bestaanszekerheid van inwoners, is ook een zorg van de gemeente. De gemeente biedt re-integratiemogelijkheden en is verantwoordelijk voor het vangnet van de algemene bijstand. Daarnaast heeft de gemeente een bijdrage geleverd aan ondersteuning van de werkgelegenheid in Baarn en omgeving door werkzaamheden versneld uit te voeren. Ook hoeven bedrijven minder lang te wachten op betaling â op zijn hoogst twee weken.

De Kamer van Koophandel neemt vele initiatieven om ondernemers verder op weg te helpen. Belangrijk is dat banken de verlening van kredieten aan bedrijven opbouwend inzetten. Het blijft jammer dat Den Haag alleen de versterking van de balanspositie van de banken centraal heeft gesteld en niet gelijktijdig de kredietverlening aan het bedrijfsleven heeft afgedwongen. Met enkel het oppoetsen van de balanspositie van banken zal de kredietcrisis niet bezworen worden.

Dames en heren. Als gemeente zijn wij voor onze inkomsten sterk afhankelijk van het geld dat wij vanuit Den Haag ontvangen. De eerste signalen zijn niet bemoedigend. Een verwachte bezuiniging op de algemene uitkering aan gemeenten van in totaal 3 miljard, zou voor Baarn circa 3 miljoen minder inkomsten betekenen. Als deze bezuiniging werkelijk doorgezet wordt, zijn fundamentele keuzes óók voor Baarn onontkoombaar. Naar verwachting zullen we vóór de zomer meer vernemen uit Den Haag.

Dames en heren. Over onze vrijwilligers:
Al jarenlang mag Baarn zich verheugen met de inzet van een groot aantal vrijwilligers. Ook in dit moeilijke jaar rekenen wij allen weer op hun zeer grote betrokkenheid. Juist door deze vrijwilligers is Baarn zoals Baarn is. Een bijzonder woord van waardering en dank dus op deze plek, voor zoveel belangenloze inzet voor de ander!

Geachte aanwezigen, ook een woord over de dienstverlening van de gemeente.
Per 1 januari vorig jaar is de ambtelijke organisatie aangepast met als doel de dienstverlening aan onze inwoners zo goed mogelijk te laten verlopen. Bijzondere aandacht was er voor de afdeling waarmee inwoners vaak het meest te maken hebben: de âFront Officeâ, maar bij velen beter bekend als de balie Burgerzaken en de loketten voor allerlei vergunningen. Deze afdeling vormt in veel gevallen het gezicht van de gemeente.

Omdat de dienstverlening aan onze inwoners zo belangrijk is, zijn er vorig jaar servicenormen opgesteld voor het loket Burgerzaken. Dat zijn normen waaraan de dienstverlening moet voldoen. Vanzelfsprekend wordt ook in de gaten gehouden of aan de normen wordt voldaan. In 2010 zullen er servicenormen voor de hele organisatie gaan gelden. Zo verbeteren we de dienstverlening van onze gemeente.

Een andere belangrijke ontwikkeling is de verwachte invoering van een nieuwe wet, de WABO, die het aanvragen van vergunningen voor burgers en bedrijven eenvoudiger maakt. De huidige vijfentwintig vergunningen en aanvragen kunnen dan via één aanvraag ingediend worden. Onze organisatie is druk doende om deze nieuwe manier van werken vorm en inhoud te geven.

Daarnaast zal ook dit jaar de digitale dienstverlening via internet voor onze inwoners en bedrijven worden uitgebreid. Vanuit huis of op kantoor kan men op elk gewenst moment gemeentelijke producten afnemen of informatie vergaren.

Tot slot - en niet onbelangrijk: dit jaar zullen op 3 maart weer gemeenteraadsverkiezingen worden gehouden. Ik wens alle deelnemers een goede verkiezingscampagne en verkiezingsdag. Op de avond van 3 maart zal de voorlopige uitslag bekend worden gemaakt. Over het exacte programma van deze avond zult u nog nader worden geïnformeerd.

Dames en heren. Aan het einde gekomen van deze toespraak, wil ik nog onze inwoners ter overdenking meegeven of 2010 ook in het teken mag staan van een beetje meer âwijâ en een beetje minder âikâ.

Voor nu wens ik u een genoeglijk samenzijn.

Dank u wel.'