Kinderjury kiest Beste Krantenfoto van het jaar 2009

05/01/2010 16:01

Stichting Krant in de Klas

Amsterdam/Rijswijk, 5 januari 2010 - Neergestorte vliegtuigen, de tragedie op Koninginnedag, de herdenking van Michael Jackson en dieren, heel veel dieren. De Nederlandse dagbladen hebben weer hun mooiste foto's van het afgelopen jaar ingestuurd. Op zaterdag 9 januari 2010 komt de 25ste Krantenfoto Kinderjury bijeen om daaruit de Beste Krantenfoto 2009 te kiezen.

De Krantenfoto Kinderjury is de enige onafhankelijke en langstlopende verkiezing van de beste krantenfoto door een jury van basisschoolleerlingen. Bij dit evenement zijn alle Nederlandse dagbladen vertegenwoordigd. Stichting Krant in de Klas organiseert deze 25ste editie wederom in samenwerking met het ANP.

Doel van de Krantenfoto Kinderjury is om scholieren het belang van nieuwsfoto's bij te brengen en ze bewust te maken van de keuzes die ten grondslag liggen aan de publicatie van nieuwsfoto's. De juryleden kiezen dus niet alleen welk plaatje zij het mooist vinden, maar moeten ook de nieuwswaarde van de foto's beoordelen.

De dagbladen laten zien dat zij veel waarde hechten aan de mening van kinderen door hun beste foto's aan een kinderjury voor te leggen. Anders dan bij fotowedstrijden waarbij fotografen eigen werk insturen, zijn het bij deze verkiezing de beeldredacties van de landelijke en regionale dagbladen die de selectie hebben ingestuurd. Stichting Krant in de Klas heeft de uiteindelijke selectie van 80 nieuwsfoto's verzameld in vijf categorieën: Internationaal, Nationaal, Regionaal, Sport en Vrij.

De Kinderjury bestaat uit 24 leerlingen in de leeftijd van 10 tot 12 van basisscholen uit het hele land. Hun docenten konden de nieuwsgierigste leerling van de klas opgeven als jurylid.

Programma

De jury komt zaterdag 9 januari bijeen bij het ANP in Rijswijk (Verrijn Stuartlaan 7). Vanaf 10.00 uur vellen zij in drie rondes hun oordeel. Eerst wijst de jury per categorie een winnaar aan om vervolgens uit de vijf finalisten de beste krantenfoto van 2009 te kiezen. Rond 13.00 uur wordt de winnaar bekendgemaakt.

Over Stichting Krant in de Klas

Stichting Krant in de Klas is de educatieve organisatie van de Nederlandse Dagbladpers (NDP). Zij zet de krant in als lesinstrument voor taalvaardigheid, mediawijsheid en burgerschap. De stichting stelt gratis kranten beschikbaar aan docenten in het primair en voortgezet onderwijs, ontwikkelt lesmateriaal en verzorgt trainingen voor docenten en lerarenopleidingen.

Zie voor meer informatie www.krantindeklas.nl.

Over het ANP

Het ANP levert nieuws in de vorm van nieuwsberichten, teletekst, radio, foto, video, infografieken en webcontent voor een breed scala aan Nederlandse media. Het persbureau bestaat 75 jaar en heeft vestigingen in Rijswijk en Amsterdam. Aan de beeldbank van het ANP worden dagelijks ruim vierduizend nieuwe foto's toegevoegd.

Zie voor meer informatie www.anp.nl en www.anp-photo.com





http://www.krantenfotokinderjury.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,

CNV Onderwijs