Gemeente Tilburg

Persbericht
8 januari 2010

'It giet oan' in de Piushaven

Schaatsfeest in de Piushaven vanaf zaterdag 9 januari

Voor het eerst in twaalf jaar heeft de gemeente Tilburg de Piushaven vrijgegeven als schaatsterrein. Een vlak van 60 bij 60 meter is sneeuwvrij gemaakt. Het ijs is vanaf zaterdag 9 januari dik genoeg om veilig op te schaatsen. Het ijs buiten het schoongemaakte vak is op dit moment te gevaarlijk om op te schaatsen. De gemeente plaatst borden om schaatsers hier op te wijzen.

Wethouder Joost Möller (evenementen): "We hebben er met z'n allen lang op moeten wachten, maar eindelijk kan er op de Piushaven weer veilig geschaatst worden. We hebben de bovenste sneeuwlaag verwijderd, zodat er nu een goede ijsbaan ligt. De weersverwachtingen voor de komende periode zien er goed uit. Matige tot strenge vorst. Zo kan het ijs voldoende aansterken."

Koek en zopie

Er worden voorzieningen getroffen om mensen die willen schaatsen op de dichtgevroren Piushaven zo goed mogelijk te faciliteren. Het op- en afgaan van het ijs kan via de trappen op de gedempte arm (naast de middenpier). De trappen worden sneeuwvrij gemaakt en vanaf daar wordt een 'pad' naar de ijsbaan geveegd. Verder komen er vanaf maandag 11 januari lampen te hangen waardoor ook in de avonduren geschaatst kan worden.
Mensen die interesse hebben in het exploiteren van een eet- of drankstalletje (koek en zopie) kunnen zich aanmelden via info.evenementen@tilburg.nl Het plaatsen van een stalletje is vergunningvrij, maar er mogen geen alcoholische dranken worden verstrekt.

Betrouwbaarheid

De betrouwbaarheid van het ijs is een verantwoordelijkheid van de gemeente. Wanneer het ijs niet meer betrouwbaar is, is vooraf niet exact vast te stellen. Een en ander hangt af van de dikte van de ijsvloer en de mate van vorst. De gemeente bewaakt dit nauwkeurig. Als het zodanig gaat dooien dat het ijs niet meer betrouwbaar is, plaatst de gemeente borden met ´gevaarlijk ijs´.

---