TROS

TROS KAMERBREED MET HELEEN DUPUIS EN PAUL SCHNABEL

Heleen Dupuis (senator VVD) en Paul Schnabel (directeur Sociaal en Cultureel Planbureau) zijn morgen, zaterdag 9 januari, te gast in TROS KAMERBREED. Kees Boonman en Margriet Vroomans praten met hen over vertrouwen en wantrouwen. Wat verwachten mensen van de overheid en wat verwacht de overheid van de burgers?

Uit het SCP-rapport 'De Sociale Staat van Nederland 2009' blijkt dat een overgrote meerderheid van de Nederlanders vindt dat Nederland een welvarend land is, maar het vertrouwen in de toekomst is veel minder. Vooral laagopgeleiden en de lage inkomensgroepen hebben minder vertrouwen in hun medeburgers en minder politieke belangstelling.

Waar is het wantrouwen op gebaseerd?
Zo weigerden veel mensen de Mexicaanse griepprik omdat ze twijfelden aan de veiligheid. Hoe komt het dat mensen de minister van volksgezondheid niet meer lijken te vertrouwen? En zelfs twijfelen aan het oordeel van hun eigen huisarts? Hoe moet de overheid reageren op de steeds mondiger wordende burger?

Volgens Heleen Dupuis is één van de oorzaken van het wantrouwen het gebrek aan goede politici: vanwege het hoge afbreukrisico zijn veel gekwalificeerde mensen niet meer bereid de politiek in te gaan.
Paul Schnabel stelt dat mensen de overheid enerzijds niet vertrouwen maar er anderzijds veel van verwachten, vooral als er iets misgaat, zoals met de bankencrisis.

Presentatie: Margriet Vroomans en Kees Boonman

Meer informatie op www.troskamerbreed.nl

TROS KAMERBREED
Uitzending zaterdag 9 januari
Radio 1 - 11.04 uur