Evangelische Omroep

Nr. 001
Hilversum, 6 januari 2010

30-JARIG REGERINGSJUBILEUM KONINGIN BEATRIX
Zaterdag 09 januari om 19.35 uur op Nederland 2

In de eerste uitzending in 2010 van het EO-royaltprogramma Blauw Bloed aandacht voor het 30-jarig regeringsjubileum van Koningin Beatrix. Daarnaast een portret van Piet Buis, een van de cameramannen van het Polygoonjournaal. Ook belichten we 'Bernhard, Schavuit van Oranje'; de nieuwe dramaserie over prins Bernhard die de VPRO sinds deze week uitzendt. Tenslotte in Blauw Bloed een portret van Prinses Mabel en neemt tassenontwerpster Hester van Eeghen de koninklijke tas onder de loep. Kijk voor meer info op www.blauwbloed.tv

Beatrix op Soestdijk
Paleis Soestdijk organiseert een fototentoonstelling over de Koningin getiteld 'Beatrix op Soestdijk'. De 48 foto's tellende tentoonstelling is een eerbetoon aan onze koningin, die in 2010 haar 30-jarig regeringsjubileum viert. De expositie toont Beatrix vanaf haar jongste jaren. Huiselijke momenten worden afgewisseld met foto's en officiële portretten. In Blauw Bloed een rondgang over deze tentoonstelling.

Polygoonjournaal
Bijna zestig jaar lang was het Polygoonjournaal voor veel Nederlanders dé bron van nieuws. En dan vooral koninklijk nieuws. Want de camera's van het Polygoon registreerden vrijwel elke koninklijke gebeurtenis. Van staatsbezoek tot huwelijk, van zeiltochtje tot doop: vrijwel alles werd vastgelegd. Eén cameraman in het bijzonder volgde de koninklijke familie op de voet: Piet Buis. Het leverde niet alleen unieke beelden op, maar ook een bijzondere band tussen de Oranjes en cameraman Buis.

Bernhard, Schavuit van Oranje
'Bernhard, Schavuit van Oranje' is de veelzeggende titel van een nieuwe dramaserie over prins Bernhard die de VPRO sinds deze week uitzendt. Bernhard is zonder twijfel een van de kleurrijkste figuren binnen de koninklijke familie. Ondanks schandalen, is hij altijd geliefd gebleven en door velen als oorlogsheld op handen gedragen. In de dramaserie, geschreven door Tomas Ross, vertelt Bernhard zijn kant van 't verhaal aan Prinses Máxima. In Blauw Bloed een impressie van de serie en een interview met Tomas Ross.

Prinses Mabel
Daarnaast in Blauw Bloed een portret van de in Londen woonachtige prinses Mabel. Ze treedt minder op de voorgrond dan haar schoonzussen Màxima en Laurentien. Wat doet de prinses precies voor de kost, waarom zien we haar zo weinig en waarover twittert ze zoal? Tenslotte neemt tassenontwerpster Hester van Eeghen de koninklijke tas onder de loep en geeft nog wat tassentips voor 2010.

Dit en nog veel meer koninklijk nieuws uit binnen- en buitenland in Blauw Bloed, vanaf 19.35 uur op Nederland 2. Presentatie: Jeroen Snel.
---
Noot voor redactie,

Evangelische Omroep