Ingezonden persbericht


open brief VVD Tilburg aan Pvda over veiligheid

Aan de fractievoorzitter PvdA,
Auke Blaauwbroek

betreft: Open brief over veiligheid

Tilburg, 8 januari 2010

Geachte heer Blaauwbroek, Beste Auke,

Het doet ons goed te horen dat de PvdA-fractie de laatste tijd meer aandacht krijgt voor de veiligheidsproblemen in Tilburg. Zo is veiligheid één van uw speerpunten in het kader van de verkiezingscampagne, stelt u vragen over hufterig gedrag in de Reit en heeft u een initiatiefvoorstel ingediend. Deze aandacht is meer dan terecht. Tilburg is nog lang niet veilig genoeg. Tilburgers voelen zich niet veilig en een rapportcijfer van 6,52 is veel te laag.

Het is de allereerste kerntaak van de overheid om te zorgen voor een veilige stad. Daar staat de VVD al jaren voor. Het is daarom goed om te zien dat de PvdA dit nu ook onderschrijft. We hebben eerder gepleit voor meer camerabewaking, bijvoorbeeld op bedrijventerreinen. Maar ook in wijken, bijvoorbeeld met mobiele camera's. Daarmee kunnen criminelen en hufters die in de Reit hebben huisgehouden in hun kraag worden gepakt. Helaas heeft u ons daarin niet ondersteund.

De VVD Tilburg heeft ook een initiatiefvoorstel ingediend om de aanpak van hufters aan te scherpen. Helaas heeft u tegen dat initiatiefvoorstel gestemd.

We hebben ook aan het college gevraagd om vaker schade te verhalen op vandalen. Helaas liet u toen niets van u horen.

Ook bij de behandeling van de programmaverantwoording 2008 was de VVD de enige die de onveiligheid in Tilburg aankaartten. We hebben daarna zelfs vragen gesteld, omdat we zowel de raad als het college te laks vonden waar het ging over veiligheid. Helaas hebben wij toen niets van u gehoord.

We hebben eerder gepleit voor meer politieagenten en toezicht voor Tilburg. Bij de behandeling van het eindejaarsbericht 2007 heeft de VVD bijvoorbeeld voorgesteld om vanuit de gemeentekas meer agenten voor Tilburg te betalen. Helaas kregen wij van u geen steun. Tijdens de onderhandelingen voor het nieuwe college in 2008 heeft de VVD weer hard moeten strijden voor meer politieagenten en toezicht voor Tilburg. Dat is toen wel gelukt met als resultaat 1,5 miljoen euro extra per jaar voor meer blauw en toezicht. De Taskforce Tilburg Veilig is opgericht.

Bij de behandeling van de begroting 2009 spraken we de toenmalige burgemeester aan op zijn uitlatingen over jeugdbendes. Er zouden volgens hem in Tilburg geen criminele jeugdbendes zijn. Helaas kregen wij van u toen geen bijval. En helaas moeten we nu uit de pers vernemen dat Midden- en West-Brabant op nummer 2 staat wat betreft het grootste aantal criminele jeugdbendes.

Gelukkig kunnen we dit achter ons laten. U heeft veiligheid immers nu ook als prioriteit. We gaan er dan ook vanuit dat wij voortaan op jullie steun kunnen rekenen. Ten minste, als u de daad bij het woord voegt. We stellen dan ook in ieder geval, dus op z'n minst, de volgende agenda voor:
- meer camerabewaking, ook in de buurten en op bedrijventerreinen, zo nodig met mobiele camera's
- het aanscherpen van de aanpak van hufters en overlastgevers
- het harder aanpakken van jeugdbendes

- het verdubbelen van Taskforce Tilburg Veilig: meer politieagenten en toezicht voor Tilburg.

We kijken uit naar uw steun voor deze voorstellen. We horen dan ook graag van u of u deze voorstellen gaat ondersteunen. Of zelfs mee wilt indienen. Aan de bak voor een veiliger Tilburg. Daar staat de VVD voor. Daarvoor werken wij samen met iedereen die met ons van Tilburg een veilige stad wil maken.

met vriendelijke groet,
namens de VVD-fractie,

Roel Lauwerier