Gemeente Amsterdam



Noodverordening hulpverlening daklozen

Gezien de extreme weersverwachtingen voor de komende dagen heeft de burgemeester van Amsterdam besloten tot het instellen van een noodverordening. De gemeente ziet het als haar taak om burgers te beschermen tegen deze extreme weersituatie als zij hier zelf niet, of onvoldoende, toe in staat zijn. Door onvoldoende bescherming tegen de kou bestaat een gerede kans op onderkoeling, mogelijk zelfs met dodelijke afloop. Met de noodverordening kan de gemeente personen dwingen gebruik te maken van gemeentelijke hulpverlening tussen 23.00 uur en 07.00 uur.

Op dit moment zijn er 300 extra opvangplaatsen in Amsterdam voor mensen die normaal gesproken op straat leven, maar nu om diverse redenen aangewezen op gemeentelijke hulpverlening. De noodverordening is van toepassing op een zeer kleine groep mensen die hier geen gebruik van wenst te maken en waarbij geen dwingende redenen bestaan om hen te verplichten gebruik te maken van deze nachtopvang.

Deze verordening treedt in werking op zaterdag 9 januari 00.00 uur en is geldig tot en met maandag 11 januari 07.00 uur.

Pb-004