Ingezonden persbericht


Persbericht dinsdag 15 december 2009

Wakkere ideeën van kunstenaar over slaap

Zzzz..Corrosia! Expo slaapt is de nieuwe expositie van Corrosia!, die zaterdag 9 januari 2010 om 16.00 uur wordt geopend. Stichting Polly staat hier met een interactieve installatie over mensen die niet kunnen slapen. Andere kunstenaars onderzoeken de grens tussen slapen en waken of tussen werkelijkheid en droom.

In Zzzzz ... Corrosia Expo Slaapt! tonen verschillende kunstenaars hun fascinatie voor het mysterie slaap. Zo heeft Stichting Polly research gedaan naar mensen met een slaapprobleem. Wat houdt hen wakker? Is het angst, pijn, zenuwen? En wat doen zij om de slaap te vatten? De verhalen van deze mensen zijn verwerkt in de interactieve installatie 'Slaap'. Zes opgemaakte bedden in het donker om lekker op te gaan liggen, om zo de verhalen van hun eigenaren te ontdekken. Stichting Polly staat bekend om hun interactieve multimedia apparaten. Kunst om te beleven. Vaak te zien op festivals zoals: Tweetakt, Pluk de nacht, Boulevard of Cinekid

Wim Schermer toont zijn installatie 'Nyctitropism', een onderzoek naar slaap en beweging. Slapen is geconditioneerd gedrag. Normaal kun je in een bed alleen horizontaal bewegen. In zijn kunstwerk onderzoek je hoe het lichaam reageert als je verticaal kunt bewegen.

In de 'Dreammachine', een oude VW bus, van Vera Broos en Rob Hagenouw (Beambus) ontvang je liggend lichtgolven die overeenkomen met de Alpha-golven in je hersenen. Deze zogenoemde Alpha-golven brengen je in de Alpha staat: de eerste fase van je slaap, een fase van volledige ontspanning.

Esther Bruggink toont transparante kunstwerken van figuren die zich in de sluimertoestand van de halfslaap bevinden. Een aantal gebaseerd op haar fascinatie voor het nog slapende bewustzijn van een pasgeborene.

De tekeningen uit de serie 'Amae' van Sarah van der Pols laten zien dat slapen totale overgave is. Zij verbeeldt dit door figuren te laten verschijnen en verdwijnen door gebruik te maken van kwetsbare materialen als potlood, roet en houtskool.

Zzzz..Corrosia! Expo slaapt is vanaf 9 januari 2010 elke woensdag tot en met zondag van 12.00 uur tot 17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Meer informatie over de kunstenaars en de programmering op www.corrosia.nl.

Einde bericht.



Ingezonden persbericht