Gemeente Rotterdam

2010 | 3

8 januari 2010

EMBARGO TOT ZATERDAG 9 januari 17.00 UUR

College neemt principebesluit over lening van 2,5 miljoen

Rotterdam krijgt uniek gebouw voor paardensport

Het Concours Hippique International Officiel (CHIO) krijgt een lening van maximaal 2,5 miljoen van het Rotterdamse College om de realisatie van een nieuw gebouw mogelijk te maken. Dit heeft sportwethouder Peter Lamers vandaag bekend gemaakt tijdens de nieuwjaarsreceptie van het CHIO in Rotterdam. Door deze lening komt de bouw van nieuwe voorzieningen voor het CHIO een stap dichterbij. Met de realisatie hiervan kan Rotterdam een belangrijk centrum worden voor de paardensport in Nederland. Samen met Bianca Balkenende - Hoogendijk heeft wethouder Lamers vandaag op symbolische wijze het startschot gegeven voor de nieuwbouw van deze moderne accommodatie voor paardensport.

Het nieuwe gebouw voor het CHIO dat gerealiseerd wordt op het terrein in het Kralingse Bos is uniek in zijn soort. Er komen onder meer nieuwe stallen, een tribune, persfaciliteiten, medische voorzieningen voor de paardensport en een jurytoren. Daarmee zal het gebouw voldoen aan de steeds strengere eisen die de internationale paardensportbond (FEI) aan hippische accommodaties stelt. Het CHIO verwacht in totaal 5 miljoen nodig te hebben voor de bouw van het nieuwe complex.

Wethouder Lamers is enthousiast over de kansen van Rotterdam om een boegbeeld te worden voor de paardensport: "Deze nieuwe accommodatie is niet alleen van groot belang voor de topsport, maar biedt ook vele mogelijkheden voor de hippische breedtesport gedurende het hele jaar. Bovendien heeft het gemeentebestuur grote ambitie als het gaat om het organiseren van sportevenementen en daarbij is het nieuwe gebouw een mooie aanwinst voor het verder verbeteren van de sportinfrastructuur in Rotterdam."

In 2011 vindt het EK Dressuur plaats in Rotterdam. De verwachting is dat Rotterdam met de realisatie van een nieuw gebouw voor het CHIO grote kans maakt om het EK Springen in 2013 binnen te halen. Ook onderzoekt de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) de mogelijkheid om in 2018 of 2022 de World Equestrian Games (Wereldruiterspelen) naar Nederland te halen met opnieuw een prominente rol voor Rotterdam.

Komende maanden zal het CHIO gebruiken om samen met Sport en Recreatie, het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam en Rotterdam Topsport een definitief plan op te stellen. Op basis daarvan zal het College de hoogte van de te verstrekken lening vaststellen. Naar verwachting neemt het college hierover deze zomer een definitief besluit.