Ingezonden persbericht



PERSBERICHT

Egmond aan Zee, 30 december 2009

Gehele Nederlandse top aan start
38e PWN Egmond Halve Marathon

Michel Butter uit Beverwijk is zondag 10 januari tijdens de 38e PWN Egmond Halve Marathon de favoriet bij de Nederlandse mannen. De pas 24-jarige Butter werd vorig jaar zeer knap tweede achter de Keniaan Wilson Kipsang.
Evenals vorig jaar, tijdens de afscheidsrace van Kamiel Maase, verschijnen deze editie van de PWN Egmond Halve Marathon weer de Nederlandse topatleten aan de start op de boulevard. Een deel van hen is in voorbereiding op de Europese kampioenschappen komende zomer in Barcelona. Dat zijn onder meer Koen Raymaekers, die tijdens de Amsterdam Marathon Nederlands kampioen werd, zijn trainingsgenoot Hugo van den Broek die het zilver behaalde, de nummer 6 van Egmond 2009 Patrick Stitzinger, Sander Schutgens (nummer 7 Egmond 2009) en Marco Gielen. Ook oud-gediende Greg van Hest is weer van de partij.
Bij de vrouwen staan onder meer Ilse Pol, Merel de Knegt en Miranda Boonstra op de startlijst.

'Egmond' in recordtijd uitverkocht

Nog nooit werd de deelnemerslimiet van de PWN Egmond Halve Marathon zo snel bereikt. In amper vier maanden tijd schreven zich 17.700 enthousiaste lopers in voor de halve en de kwart marathon. Aan beide afstanden nemen zowel individuele lopers als businessteams deel.

Hoe bar deze winterklassieker ook is, er staat langs het parcours altijd enthousiast publiek. De inwoners van de badplaats staan bekend om hun enthousiaste aanmoedigingen. Zij bevinden zich op het strand, in de duinen en in het dorp. Ook veel familieleden en vrienden verspreiden zich langs de route. Om de sfeer nog extra te verhogen zijn er dit jaar voor het eerst enkele regionale bandjes uitgenodigd die gaan optreden tijdens het evenement in het centrum van Egmond aan Zee. Vele honderden lopers uit ruim 20 landen komen een (lang)weekend naar de badplaats om de unieke sfeer van dit festijn mee te beleven. Uiteraard zijn daarbij veel deelnemers uit Duitsland, België en Groot-Brittannië. Maar ook uit de Tsjechië, Roemenië, Georgië, Spanje, Frankrijk en Zwitserland komen lopers naar Egmond. En natuurlijk tal van toplopers van buiten Europa.

De strijd tegen de zee

Op vrijdagmorgen 8 januari om 09.00 uur komen enkele mensen van de organisatie samen op het strand van Egmond aan Zee. Zij worden daarbij vergezeld door Siem Hopman, Egmonder in hart en nieren. Hij werkte bij de KNRM en is vrijwilliger tijdens het evenement. Maar, misschien nog wel belangrijker, hij staat de organisatie dit weekeinde bij met zijn gedegen kennis van het getij en de zee. Want Egmond-Pier-Egmond en de PWN Egmond Halve Marathon nemen het wederom op tegen de elementen, het is op 9 en 10 januari hoog tij rond de starttijden. En Hopman komt, samen met organisator Le Champion, het strand inspecteren op het moment dat het hoog water is en vlak erna. Op vrijdagmorgen is het om 09.40 uur hoog water. Voorts loopt het tij met een uur op. Daarom is de start van Egmond-Pier-Egmond verlaat naar 13.00 uur. Op zondag is het hoog tij om 11.55 uur. De start is, zoals gebruikelijk, om 12.16 uur.

Hopman hoopt, en velen met hem, op een binnenwind zoals hij dat noemt, oostenwind in de volksmond.

Parcours

De deelnemers aan de halve marathon en de kwart marathon starten op de Noord-Boulevard in Egmond aan Zee, waarna zij een ronde maken door Egmond aan Zee. Na deze ronde van 3 kilometer komen zij op het strand, alwaar de lopers aan de halve marathon het gedurende 7 kilometer op moeten nemen tegen het rulle zand en mogelijk onstuimige wind. Het Noordhollands Duinreservaat wordt bereikt bij het strandplateau in Castricum aan Zee. Eerst wordt de heuvelachtige, onverharde Vlewoscheweg gevolgd waarna via de Grote Veldweg een afdaling volgt naar de Van Oldenborghweg. Via de Herderlaan wordt daarna de Staringweg en weer de Van Oldenborghweg bereikt; deze wordt vervolgens aangehouden. Tijdens de doorkomst genieten de lopers van de prachtige vergezichten in het duin- en bosgebied. Bij de Bloedweg wordt de Van Oldenborghweg weer verlaten. De laatste anderhalve kilometer worden de lopers feestelijk ingehaald met als finale een laatste klim bij de vuurtoren naar de finish op de Noord-Boulevard. Deelnemers aan de kwart marathon slaan halverwege het halve marathon traject over het strand al de duinen in om vervolgens via de Middenweg het parcours van de halve marathon weer te bereiken. Hierna volgen de kwart marathon lopers hetzelfde parcours als bij de halve. Op vier plaatsen onderweg (na 4,5 km op het strand, na 10,5 km bij Castricum aan Zee, 17,5 km Van Oldenborghweg in het Noordhollands Duinreservaat en op de Herserslaan na 14 km) zijn verzorgingsposten aanwezig. Deze laatste verzorgingspost is er extra bijgekomen. Deelnemers krijgen hier AA-Drink, thee, water, mandarijnen en bananen. De verzorgingsposten zijn vaak locaties waar veel toeschouwers samenstromen om de deelnemers aan te moedigen. Tijdens de kwart marathon zijn er twee verzorgingsposten: Na 4,2 km en 7 km (Van Oldenborghweg)

Combiklassement

De beste duatleten van Nederland strijden op 9 en 10 januari om de prijzen in het combi-klassement. Een loodzwaar programma waarbij op zaterdag Egmond-Pier-Egmond wordt gefietst en op zondag de PWN Egmond Halve Marathon wordt gelopen. En dat temidden van wereldtoppers uit twee werelden. Enkele honderden individuele deelnemers, maar ook businessteams, gaan in Egmond aan Zee deze enorme prestatie leveren. Iedereen die finisht, wordt opgenomen in het combi-klassement van beide evenementen. Van organisator Le Champion krijgen zij een plaquette met inscriptie van de namen van beide evenementen en de gerealiseerde tijden. Voor de winnaars bij zowel mannen als vrouwen zijn nog weer extra prijzen beschikbaar.

Jubileumeditie voor Aart Stigter

Zijn hoogste klassering is een 3e plek in 1989, zijn laagste plaats 105 in 1983. De opmerking van Aart Stigter nadat hij volkomen stuk de finish passeerde was: 'Te hard gestart, hier kom ik nooit meer terug.' Hij deed dat drie jaar niet, maar aangezien het bloed kruipt waar het niet gaan kan, keerde Stigter in de jaren daarna wel terug. Zondag 10 januari gaat hij zijn 25e editie van de PWN Egmond Halve Marathon lopen. Hij heeft een knie-operatie ondergaan en revalideerde op Lanzarote om topfit naar Egmond te komen. De winterklassieker is altijd een van de belangrijkste wedstrijden geweest in de carrière van Stigter.

283 Bedrijventeams bij oudste businessloop van Nederland

Onder de 17.700 inschrijvingen doen dit jaar voor de 23e keer weer een groot aantal bedrijventeams mee. 283 Bedrijventeams van maximaal 10 personen verschijnen aan de start van de halve marathon en kwart marathon. Egmond heeft hiermee de oudste traditie als Nederlandse businessloop. Hardlopen met je collega's, maar ook met relaties is een mooie vorm van netwerken en samenwerken. Veel bedrijven maken er een weekendje uit van en alle hotelaccommodaties in Egmond aan Zee zijn daarom vroegtijdig volgeboekt. Net als bij het fietsen blijft de voldoening na afloop zeker een jaar hangen. Een gunstige startpositie, profilering in de media, een groepsfoto, kaarten voor de pasta-party en een aantrekkelijke herinnering zijn opgenomen in het businesspakket.

Egmond zondag vanaf 08.00 uur afgesloten

Egmond aan Zee is op zondag 10 januari vanaf 08.00 uur afgesloten tot 18.00 uur. Dat betekent dat binnenkomend autoverkeer vanaf dat moment niet meer wordt toegelaten. Voor de buspendeldiensten vanuit Heiloo en Alkmaar geldt deze afsluiting niet. Zij hebben een filevrije doorgang naar Egmond aan Zee via de Heilooër Zeeweg (vanaf de overige locaties). De Zeeweg is deze dag alleen toegankelijk voor de pendelbussen. De pendelbussen rijden om de 5 minuten vanaf de Wendelaarstraat bij Albert Heijn via Winkelcentrum 't Loo, NS-Station en Het Baafje in Heiloo naar Egmond aan Zee. Vanaf de locatie Olympiaweg bij de Wielerbaan wordt rechtstreeks naar Egmond aan Zee gereden. De bussen rijden van 8.30 tot 12.00 uur en zijn bestemd voor zowel deelnemers als supporters/toeschouwers. De kosten voor een retourtje per pendelbus bedragen ¤ 5,00. Ter plekke kunnen kaartjees worden besteld. Met gepast geld betalen wordt op prijs gesteld.

Noot aan de redactie (