KRO

KRO De Reünie: Een pokermiljonair in Las Vegas en een straatschoffie dat het schopt tot 'Amsterdammer van het Jaar'

Uitzenddatum: 10/01/2010

Klas 2 LTS Dominicus Savio, Amsterdam, 1987

Tijdens de LTS is Steve verslaafd aan de gokkast bij de snackbar. Later volgen vele dure bezoekjes aan illegale casino's. Het grote geld haalt Steve binnen met pokeren. Eerst online en daarna live op tv. Inmiddels woont Steve in Las Vegas. Saíd komt als 4-jarig jongetje vanuit Marokko in Nederland wonen. Later belandt hij op de LTS, waar hij ontspoort. Rob probeert erachter te komen hoe dit straatschoffie het toch geschopt heeft tot Amsterdammer van het jaar 2006.

Het is vechten voor je plek op de LTS Dominicus Savio in Amsterdam. Roland vangt de nodige klappen op. Zo wordt hij letterlijk gebrandmerkt door een klasgenoot met een verhitte liniaal. De dader wordt direct van school gestuurd. Ook Jan wordt onder druk gezet: hij mag niet hoger dan scoren dan een 5. Jan raakt op het verkeerde pad en wordt na school op heterdaad betrapt tijdens een inbraak. Dat verandert zijn leven. Op zijn favoriete visplek vertelt Jan hoe het hem sindsdien is vergaan.

Saíd probeert in de gunst te komen bij de gevaarlijke jongens van de school. Hij wordt flink gepest, gaat stiekem van school en zwerft over straat. Rob Kamphues gaat bij Said op bezoek in het Amsterdamse stadsdeel Bos en Lommer, waar hij zijn tomeloze inzet toont en goede resultaten boekt op het gebied van de Marokkaanse jongerenproblematiek. Ze lopen over de kleurrijke markt, waar Said jongeren inzet als burgerwacht. Ook is Said weldoener. Hij is oprichter van Karam, een organisatie die afgedankte rolstoelen, ziekenhuisbedden, rollators, kleding, schoolspullen, speelgoed en pc´s inzamelt voor gehandicapten in Marokko en Suriname.

Ondanks de pittige schooltijd zijn veel jongens goed terecht gekomen. Alexander bijvoorbeeld, hij heeft zijn droom waargemaakt en is piloot geworden. Een aantal leerlingen houdt er zeldzame hobby's op na. Rene doet aan cloutschieten en wint de nieuwkomerprijs in 2006. Cloutschieten is schieten met pijl en boog op een weiland. Hoe dichter bij de vlaggetjes des te beter...

Als kind gaat Roland met zijn vader mee naar de muziekvereniging en koestert de droom er ooit zelf één op te richten. Het wordt het dweilorkest De Zotte Zwanen. Roland speelt de trompet en is kapelleider.

Rob Kamphues sluit af met een bezoek aan Steve in Las Vegas. Hij vertelt over zijn gokcarrière en liefdesleven. Steve is nu een rijke man die zonder blikken of blozen zijn gehele vermogen `all-in' zet. Geluk in het spel brengt echter geen geluk in de liefde. Als hij het over mocht doen...

KRO De Reünie, zondag 10 januari om 21.25 uur op Nederland 1


------------