Gemeente Bergen


Embargo tot zondag 10 januari, 12.00 uur

Gemeentelijke onderscheiding voor vier leden van harmonie De Vriendenkring, Nieuw Bergen

Tijdens het Nieuwjaarsconcert van harmonie De Vriendenkring reikt burgemeester Klaverdijk vier Fonteintje uit aan leden van de harmonie. Het concert vindt plaats zondag 10 januari in De Tiendschuur bij kasteel Well, Kasteellaan 20 in Well. De uitreiking van de Fonteintjes is omstreeks 11.35 uur. Het Fonteintje is een onderscheiding die de gemeente Bergen toekent aan personen of instanties die zich op een bijzondere manier inzetten (of hebben ingezet) voor de Bergense gemeenschap.

De vier leden van de harmonie, Harrie Derks, Rinus van Aerssen, Herman Groenen en Herman Lenssen zijn al heel veel jaren lid van de vereniging en komen nog regelmatig naar de repetitie om naar 'hun' harmonie te luisteren. Ze verlenen nog hand- en spandiensten bij de vereniging en zijn trouwe bezoekers bij concerten en andere activiteiten.

Harrie Derks
Harrie heeft een unieke mijlpaal bereikt, hij is 75 jaar lid. Helaas heeft de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen geen onderscheiding voor deze mijlpaal. Harrie heeft vroeger klarinet gespeeld en later jarenlang saxofoon. Leuk detail is dat zijn dochter Ine en kleindochter Anne ook allebei eerst op de klarinet zijn begonnen en inmiddels saxofoon spelen. Ook heeft Harrie in zijn jaren als timmerman veel voor de club gedaan: hij heeft allerlei kisten en kasten gemaakt voor de opslag van instrumenten, lessenaars en slagwerk.

Rinus van Aerssen
Rinus viert zijn 70-jarig lidmaatschap. Samen met Harrie Derks heeft hij jarenlang tenorsaxofoon bespeeld. Hun gezamenlijke commentaar en grappen tijdens de repetities zijn legendarisch. Rinus is ook jarenlang bestuurslid van de vereniging geweest. Voor de wekelijkse kienavonden van de fanfare, bedoeld om de kas te spekken, heeft hij veel werk verzet.

Herman Groenen
Herman is 60 jaar lid, sinds 1949. Hij was klarinettist en speelde meestal op de tweede rij zijn partij mee. Toen in 2000 een nieuwe dirigent kwam vond Herman het voldoende: "Ik heb zes dirigenten "versleten", dat zijn er wel genoeg. Laat nu de jongeren het maar overnemen." Hij stopte als muzikant en werd benoemd tot erelid.

Herman Lenssen
Ook Herman Lenssen is lid sinds 1949 en dus 60 jaar lid. Ook hij speelde klarinet, echter een instrument met een verouderd systeem. Hierop kon de jongere generatie niet spelen, dus toen Herman stopte mocht hij zijn instrument houden. Na 54 jaar bereikte hij een bijzonder mijlpaal: samen met dochter en kleindochter speelden er drie generaties Lenssen bij de harmonie. Tijdens het Promsconcert in 2003 was zijn laatste optreden, ook hij werd benoemd tot erelid.