IKON

A A N K O N D I G I N G
IKON-televisie
zondag 10 januari 2010
Nederland 2
11.00 - 11.27 uur: HET VERMOEDEN
Annemiek Schrijver ontmoet gasten uit diverse religieuze tradities en praat met hen over hun leven en drijfveren en over hun persoonlijke 'heilige tekst'.

Gast: Zeth Mustamu

Zeth Mustamu (1951) is predikant van de Geredja Indjili Maluku, de Moluks Evangelische Kerk in Nederland. Daarnaast is hij muzikant. In de roerige jaren '70 maakte hij als percussionist en zanger deel uit van de Molukse popgroep Massada.

Als zoon van een KNIL-soldaat groeit Zeth Mustamu op in voormalige kampen en woonoorden die de Nederlandse overheid voor de Molukkers laat bouwen. Van integratie is geen sprake aangezien het verblijf in Nederland tijdelijk zou zijn.

De belofte van Nederland om zich sterk te maken voor zelfbeschikking van de Molukken wordt niet gestand gedaan en de Molukse gemeenschap in Nederland voelt zich bedrogen. Dit levert bij de tweede generatie een woede op die uiteindelijk escaleert in gijzelingsacties en bij de eerste generatie een verdriet dat levenslang duurt. Zeth Mustamu meent dat het de gemeenschap zou helpen als de Nederlandse regering officieel excuses aanbiedt voor de gebroken belofte.

In Het Vermoeden vertolkt hij zijn favoriete tekst Nella fantasia, waarin het gaat over een rechtvaardige wereld. Voor Zeth Mustamu is de hoop daarop onverwoestbaar. Een bezoek aan het nieuwe Zuid-Afrika heeft hem laten ervaren dat verandering mogelijk is.

Presentatie: Annemiek Schrijver; redactie: Martje van der Heijden, Ella Weisbrod; productie: Yvonne Clement; regie: Han Budding; eindredactie: Ida Overdijk

Foto: IKON, rechtenvrij



IKON