Eerste IVN-zondagactiviteit in 2010 over gesteenten en fossielen


BOVENKARSPEL, 20100107 -- De eerste IVN-zondagactiviteit op 10 januari 2010 is een opmerkelijke middag. Van 14:00 - 15:30 uur geeft geoloog Jan Verhofstad uit Schellinkhout een voordracht over zijn uitgebreide verzameling stenen die er te zien zijn. Documentatiemateriaal is volop aanwezig. Bezoekers kunnen daarna hun meegebrachte stenen en fossielenvondsten laten onderzoeken. Een uitermate boeiende materie, voor `schatgravers', maar ook voor volwassenen en kinderen die in stenen zijn geĂŻnteresseerd. IVN West-Friesland heet verzamelaars hartelijk welkom in De Terp, Veilingweg 19 in Bovenkarspel.

Geschiedenis van de aarde
De aardkorst is opgebouwd uit gesteenten. Grind, zand en klei zijn (afzettings-)gesteenten, net als kalksteen. Fossielen zijn de versteende overblijfselen of afdrukken van planten of dieren die uitsluitend voorkomen in afzettingsgesteenten. Meestal zijn dit uitgesneden rivierdalen of steile rivierhellingen.
Sommige fossielen van planten of dieren komen wijdverbreid voor maar leefden in een beperkte geologische tijd. Dit maakte het mogelijk om de relatieve ouderdom vast te stellen.
Trilobieten (keverachtigen) en de Ginkgoboom b.v. kwamen miljoenen jaren geleden al voor en behoren tot de oudste dier- en plantensoorten.
www.ivn-westfriesland.nl/pr/IMG0110.jpg





Ingezonden persbericht