Ingezonden persbericht


Persbericht

Egmond aan Zee, 8 januari 2010

Parcours PWN Egmond Halve Marathon gewijzigd:

heen en terug over het strand!

Voor de tweede keer in de 38-jarige historie van de PWN Egmond Halve Marathon wordt het parcours gewijzigd. Op zondag 10 januari 2010 lopen de deelnemers heen en terug over het strand. Het winterse weer én de weersvoorspellingen voor komend weekend noodzaken organisator Le Champion tot deze ingrijpende beslissing. De route van de strandrace Egmond-Pier-Egmond, die op zaterdag wordt gehouden, is op bij Castricum aan Zee iets aangepast.

De eerste keer dat de organisatie voor zo'n keuze stond de route te wijzigen, was in 1983 toen er sprake was van hoog water waarbij het strand verdween. Toen werd er gekozen de lopers heen en terug door de duinen te sturen. Komende editie mag een winterklassieker pur sang genoemd worden. De paden in het door hoofdsponsor PWN beheerde duingebied zijn de afgelopen dagen dermate glad geraakt door bevroren sneeuw- en regenval dat Le Champion, in samenspraak met Gemeente Bergen, Politie, Brandweer en GHOR tot deze alternatieve route is gekomen. Het vrouwenveld start, in tegenstelling tot andere jaren, gelijk met de mannen om 12.25 uur. Om zo de staart van de deelnemers niet tegen te komen. Hiermee vervalt uiteraard de man-vrouwwedstrijd.

Er wordt, zoals gebruikelijk, gestart op de Noord-Boulevard. Na een iets ingekorte ronde door Egmond aan Zee, waarbij Egmond-Zuid wordt gemeden vanwege gladde straten, gaan de deelnemers het strand op. Vervolgens wordt tot ongeveer twee kilometer na de strandafgang bij Castricum aan Zee doorgelopen. Daar bevindt zich het keerpunt en lopen de deelnemers richting finish.

De topatleten lopen heen en terug langs de vloedlijn. De recreatieve atleten lopen heen langs de duinen en terug langs de vloedlijn.

Ook de route van de kwart marathon is iets gewijzigd. Deze gaat zondag heen en terug over het strand en mijdt eveneens het zuiden van Egmond. Deze start blijft ongewijzigd en is om 10.30 uur.

Voor de topatleten wordt het deze editie ook aanpassen. Vooral Mulugeta Wami, die vrijdagmorgen vroeg aankwam, uit warm Ethiopië had het koud. Hij liep nooit eerder in sneeuw, maar ziet de uitdaging. Wami, de jongere broer van wereldtopper Gete Wami, is zeer talentvol. Hij won 'Egmond' in 2008. Hij neemt het op tegen zijn landgenoot Getu Feleke en uiteraard de Nederlandse toppers als Koen Raymaekers, Patrick Stitzinger en Hugo van den Broek. De Nederlandse Ilse Pol, aanwezig tijdens de persconferentie vrijdag, besloot gelijk een duurloopje op het strand te maken. Pol heeft een goed jaar achter de rug en verbeterde onlangs bij een temperatuur van -8 C haar persoonlijk record tijdens de halve marathon van Dronten tot 1.13.08. 'Ik ben in vorm en kan goed met deze omstandigheden omgaan', aldus Pol. Pol werd vorig jaar derde, achter Hilda Kibet en de Ethiopische Workitu Ayanu die de wedstrijd won. Beiden staat zondag naast Pol weer aan de start.

Egmond-Pier-Egmond bereidt zich ook voor op een van de zwaarste edities uit de 12-jarige historie. De wijziging in dit parcours bevindt zich bij de strandopgang van Castricum aan Zee. Normaal maken de renners via de trappen en de parkeerplaats een ronde, nu rijden ze op het plateau een kleine ronde om daarna weer terug te keren naar het strand. Ramses Bekkenk schreef alle strandraces al eens op zijn naam, behalve Egmond-Pier-Egmond. Hij is de specialist van het zware parcours, dus is de wedstrijd van morgen in zijn voordeel. Gabrielle Rovers won 'Egmond' daarentegen twee maal, net als haar voorbeeld Leontien van Moorsel. Rovers is daarom gebrand op een overwinning zaterdag, om de eerste renster te zijn die deze zware strandrace drie maal won. 'Ik heb de afgelopen weken van en naar mijn werk gefietst over het strand, dus ik ben bekend met de huidige omstandigheden', aldus Rovers.

De organisatie doet verder een dringend beroep op zijn deelnemers en het publiek. Er wordt, net als vorig jaar, een snijdende noordoosten wind verwacht met een gevoelstemperatuur die ver beneden het vriespunt daalt. Aan het publiek wordt gevraagd zich vooral extra warm aan te kleden. De deelnemers wordt geadviseerd hun coach te benaderen of een gespecialiseerde hardloopzaak in verband met de kleding tijdens de wedstrijd.

Noot aan de redactie (