Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Winterweer met overlast door sneeuw en gladheid houdt aan

10 januari 2010 - Het winterse weer met veel overlast door sneeuw en gladheid houdt aan. Blijf de extra waarschuwingen volgen! Tabel voor bepaling van de gevoelstemperatuur volgens de Canadese JAG/TI methode die het KNMI hanteert
Tabel voor bepaling van de gevoelstemperatuur volgens de Canadese JAG/TI methode die het KNMI hanteert
Zaterdag was vooral voor het gevoel een zeer koude dag met langdurig sneeuw. Door de krachtige wind leidde dat tot een sneeuwjacht en vorming van sneeuwduinen.

In verschillende landen in Europa zorgen sneeuw en kou voor grote overlast. Waarschuwingen en meer informatie is te vinden op www.meteoalarm.eu, het platform voor waarschuwingen van de Europese meteorologische diensten.

Lage gevoelstemperaturen
De gevoelstemperatuur staat ook wel bekend als windchill: hoe kouder het is en hoe harder het waait des te kouder voelt het aan. Voor het berekenen van de gevoelstemperatuur wordt met gebruik gemaakt van een nieuwe in Canada ontwikkelde formule. De wetenschappelijk onderbouwde methode van de "Joint Action Group for Temperature Indices" (JAG/TI) is gebaseerd op het warmtetransport van het lichaam naar de huid. De berekening geldt voor een gezond, volwassen en wandelend mens, maar het verschil in kwetsbaarheid voor kou kan tussen verschillende mensen groot zijn. De gevoelstemperatuur wordt berekend uit een combinatie van de luchttemperatuur en de gemiddelde windsnelheid. Bij zonnig weer voelt het minder koud aan dan de berekende gevoelstemperatuur doet vermoeden.

Bij een gevoelstemperatuur onder -10 graden kan na enkele uren in de buitenlucht bij kwetsbare mensen onderkoeling optreden. Gemiddeld drie dagen per jaar komt de gevoelstemperatuur onder de -15 graden en kan na een uur koudeletsel optreden. Bij -20 graden of lager neemt, afhankelijk van de duur, ook bij goed afdichtende winterkleding de kans op bevriezing van nog onbedekte huid toe. Het KNMI meldt in de weersverwachting de gevoelstemperatuur bij -15 graden of lager.

Strenge vorst
In de nacht van donderdag op vrijdag kwam het op een aantal plaatsen tot strenge vorst. In Leeuwarden werd -15,2 graden gemeten, dat is zeer strenge vorst. Ook De Bilt had met -10,7 graden strenge vorst, de vijfde dag met strenge vorst in deze eeuw. Deze nacht was niet de koudste van deze winter: in de vroege ochtend van zaterdag 19 december 2009 werd boven een vers sneeuwdek in Deelen -18,4 graden gemeten. Vrijdag overdag bleef het licht tot matig vriezen. In Stavoren kwam de temperatuur niet hoger dan -6,8 graden.

Zaterdagochtend was Berkhout de koudste plaats met een minimumtemperatuur van -9,3 graden. Op verschillende plaatsen kwam het tot matige vorst.

Eerste uitgave: 07-01-10