Ingezonden persbericht


PERSBERICHT Groningen, januari 2010

PLATENHOEZEN IN GRAFISCH MUSEUM GRONINGEN VERLENGD T/M 7 MAART!

Vanwege groot succes verlengt het Grafisch Museum in Groningen zijn platenhoezenexpositie t/m 7 maart. De expositie maakt deel uit van het project DiscCoverArt waaraan ook De Bibliotheek en het Poparchief in Groningen meedoen. De expositie bevat een selectie van zo'n 240 platenhoezen uit de collectie van Marius Quist, met daaraan ook aandacht voor de vorige week overleden Cornelius van Velsen ­ de Nederlandse grootmeester van de platenhoes.

In de expositie in het Grafisch Museum staan de platenhoes en zijn vormgeving centraal. De expositie biedt een breed overzicht van zestig jaar artwork op langspeelplaatcovers uit de zeer omvangrijke platencollectie van 80.000 stuks van Marius Quist. Het gaat Quist uitsluitend om de hoezen ­ de muziek is van minder groot belang. Zo'n vijftien jaar geleden begon hij aan zijn verzameling en bezocht daarvoor samen met broer Wim veilingen, beurzen en tweedehandswinkels. Via internet koopt hij eigenlijk nooit, omdat een deel van de lol schuilt in het vinden van juweeltjes terwijl je door kratten en bakken rommelt.
Het was niet eenvoudig om tot een selectie te komen voor de expositie ­ er zijn uit zo'n grote collectie immers duizenden selecties te maken. Er is daarom gekozen voor een historisch overzicht van de ontwikkeling van de platenhoes op de gang, beginnend in 1948 en eindigend in 2009. In de zalen zijn hoezen te zien van bekende en minder bekende ontwerpers als Andy Warhol, Anton Corbijn en de grootmeester van de Nederlandse platenhoes, de vorige week overleden Cornelius van Velsen.
Ter gelegenheid van het project DiscCoverArt is een unieke lp-box gemaakt met daarin een lp met 10 nummers van Groningse bands en hoezen die speciaal voor deze box zijn ontworpen door 10 vooraanstaande vormgevers. Van de box zijn slechts 300 met de hand genummerde exemplaren vervaardigd. Simon Posthuma, Peter Pontiac, Jeroen van Erp, Studio Boot, Tord Boontje, Yomar Augusto, Richard Harrington en de Groningse ontwerpers Tuppus, Arjan Grooten en Studio Frank & Lisa werkten hieraan mee. De box is te koop in het Grafisch Museum en de bibliotheek.
In De bibliotheek is nog t/m 7 februari een expositie van picture discs te zien uit de collectie van Peter Bastine. Raadpleeg voor meer informatie de websites van beide instellingen en onze blog: http://disccoverart.blogspot.com.

Grafisch Museum Groningen, Rabenhauptstraat 65, 9725 CC Groningen, 050-5256497, www.grafischmuseum.nl Openingstijden: di t/m zo 13.00-17.00 uur; entree: volwassenen ¤ 4,-; kinderen & 65+ ¤ 3,-; MJK gratis.
Centrale bibliotheek, Oude Boteringestraat 18, 9712 GH Groningen, 050-3683683, www.mijneigenbibliotheek.nl. Openingstijden: ma 13.00-18.00 uur; di t/m vr 10.00-18.00 uur; za 11.00-16.00 uur; zo 13.00-17.00 uur; entree: gratis

---



Ingezonden persbericht