Maritieme cluster roept kabinet op tot extra fiscale maatregelen

10/01/2010 14:16

Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders

Werkgevers, werknemers, havens, loodsen, scheepsbouw, waterbouw, offshore, regionale en lokale overheden en onderwijsinstellingen, die een hoofdrol spelen in de maritieme cluster en transportsector doen een dringend beroep op het kabinet en de Tweede Kamer om een gelijk speelveld voor de Nederlandse zeescheepvaart te realiseren. In een gezamenlijke brief aan de staatssecretarissen van Financiën en van Verkeer en Waterstaat van 7 januari spreken de in totaal 33 partijen hun zorg uit dat zonder extra maatregelen een structurele verzwakking optreedt van de hele Nederlandse maritieme bedrijfstak.

Nederland als vestigingsland voor reders is geen vanzelfsprekendheid meer. Door het ongunstige Nederlandse belastingregime en verhevigde concurrentie vlaggen reders hun vloot steeds vaker uit om concurrerend te blijven. Dit vertrek is een zeer grote bedreiging omdat daarmee de gehele Nederlandse maritieme bedrijfstak in gevaar komt.

De zeescheepvaart is zowel voor hoogwaardige kennis als menskracht de toeleverancier voor bijvoorbeeld havenbedrijven, classificatiebureaus, loodswezen en overheid. Daarnaast is de zeescheepvaart opdrachtgever voor werven en aanjager van de maritieme maakindustrie.

De partijen vragen om aanvullende fiscale faciliteiten vooral noodzakelijk in de loonkostensfeer. Dit vermindert de concurrentieachterstand ten opzichte van andere Europese scheepvaartregisters. Zo kosten bijvoorbeeld Nederlandse zeevarenden gemiddeld per jaar 2500 euro meer dan Duitse of Belgische door betere loonkostenregelingen in die landen.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl