Gemeente Eemnes

18-12-2009
De gemeente Eemnes wil in de komende jaren een bedrag van in totaal ruim EUR 700.000,-- besteden aan onderhoud en vernieuwing van de speelvoorzieningen in het dorp.

Buitenspelen is van groot belang, omdat het bijdraagt aan een evenwichtige ontwikkeling van kinderen, de leefbaarheid van de wijk bevordert en bovendien de economische waarde van de wijk verhoogt. De gemeente Eemnes wil in de komende jaren een bedrag van in totaal ruim EUR 700.000,-- besteden aan onderhoud en vernieuwing van de speelvoorzieningen in het dorp. Het gaat dan om zowel voorzieningen voor de jongere als de oudere jeugd. Er zijn in Eemnes 28 speelplaatsen en 6 trapveldjes met doelen. De gemeenteraad behandelt in zijn vergadering van 21 december het beleidsplan en de daarbij behorende financiële middelen.

In de zomer van 2009 is een prijsvraag onder de basisschooljeugd van de hoogste groepen georganiseerd. Allereerst werd er een fotospeurtocht georganiseerd; hierin werd gevraagd naar hun oordeel over de speelvoorzieningen en naar mogelijke verbeteringen. Daarnaast werd gevraagd een ontwerp te maken van de ideale speelplaats. De kinderen zijn enthousiast in de weer geweest, met als resultaat een heleboel maquettes van de ideale speelplaats. De beste drie ontwerpen worden ook uitgevoerd in overleg met de winnende kinderen. Hiervoor is een bedrag van EUR 105.000,-- uitgetrokken. De overige speelplaatsen zullen gefaseerd een opknapbeurt krijgen. In het opknapplan worden ook suggesties en opmerkingen van buurtbewoners betrokken.

Om voor kinderen een duidelijke en veilige routing door het dorp te hebben wordt ook een Kindlintenplan gerealiseerd (een verkeersveilige fiets- en wandelroute door het dorp). Om dit plan voor de basisschooljeugd aantrekkelijk te maken, zijn extra speelaanleidingen nodig. Gedacht moet worden aan de toekenning van thema's aan routes of het aanleggen van een hinkelbaan. Voor het aanleggen van deze speelaanleidingen wordt een bedrag geraamd van EUR 15.000,--.