Gemeente Eemnes

07-01-2010
Het winterweer in Nederland blijft voorlopig aanhouden. En dat terwijl we al een paar weken sneeuw en gladheid achter de rug hebben. Voor Nederland een uitzonderlijke situatie. Dat het langere tijd vriest komt wel vaker voor. Wat het uitzonderlijk maakt is dat het zo vaak sneeuwt. De buitendienst van de BEL Combinatie heeft dan ook de grootste moeite om alle wegen en fietspaden in Blaricum, Eemnes en Laren sneeuw- en ijsvrij te houden. Daar komt bij dat het einde van de voorraad strooizout in zicht komt en dat de leveranciers ook door hun voorraden heen zijn. Daarom wordt in de BEL-dorpen de komende dagen alleen nog op de doorgaande wegen gestrooid.

Voorzichtigheid geboden
Hoofd Buitendienst Arjen Buruma legt uit: "In de laatste twee weken van 2009 hebben we al ruim 90.000 kilo zout gestrooid. Zodra gladheid zich aankondigt zorgen we ervoor dat eerst de doorgaande wegen begaanbaar blijven en daarna richten we ons op de secundaire wegen. Als het regelmatig blijft sneeuwen, zoals de afgelopen weken het geval was, komen we er niet aan toe om alle wegen en fietspaden schoon te houden. En dat is erg vervelend. Want ondanks dat je hier de ogen van de medewerkers steeds kleiner ziet worden vanwege het vele nachtelijke werk, bereiken ons tegelijkertijd steeds meer klachten van mensen die melden dat de straten glad en gevaarlijk zijn." En ook de weersvoorspellingen laten zien dat het weer voorlopig niet verandert. De komende dagen blijft de kans op sneeuw en vorst groot.

Buruma vervolgt: "Omdat het in het hele land al weken glad is, zijn de meeste zoutvoorraden nagenoeg op. Er is naar een aantal leveranciers gebeld, maar geen van allen kan op korte termijn leveren. De voorraad die we nu nog hebben liggen gebruiken we daarom alleen om de doorgaande wegen en fietspaden begaanbaar te houden. Voor de overige wegen en fietspaden in Blaricum, Eemnes en Laren blijft voorzichtigheid dus geboden."