Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Winterse weer en gladheid houden aan

10 januari 2010 - Ook na de sneeuw van afgelopen weekeinde houdt het winterse weer met kans op gladheid aan. Blijf de waarschuwingen volgen!
Tabel voor bepaling van de gevoelstemperatuur volgens de Canadese JAG/TI methode die het KNMI hanteert
Tabel voor bepaling van de gevoelstemperatuur volgens de Canadese JAG/TI methode die het KNMI hanteert
Zaterdag was vooral voor het gevoel een zeer koude dag met geruime tijd sneeuw. In de namiddag en avond intensiveerde de sneeuwval en nam ook de wind nog verder toe. Door de krachtige wind leidde dat tot een sneeuwjacht en vorming van sneeuwduinen. In het noorden van het land bleef nog geruime tijd een krachtige tot harde wind staan terwijl het sneeuwde.

Ook de komende week blijft het volop winter met vooral vanaf dinsdag weer lagere temperaturen (zie Verder lezen- meerdaagse verwachting)

In verschillende landen in Europa zorgen sneeuw en kou voor grote overlast. Waarschuwingen en meer informatie is te vinden op www.meteoalarm.eu, het platform voor waarschuwingen van de Europese meteorologische diensten.

Sneeuwbuien
Sneeuwbuien kunnen het verkeer behoorlijk parten spelen. De neerslag kan heftig zijn waardoor het wegdek in een mum van tijd spiegelglad kan worden. De intensiteit van de neerslag kan plotseling veranderen en over korte afstanden sterk verschillen.

Voor het verkeer is dat verraderlijk omdat dan ook de toestand van het wegdek van plaats tot plaats sterk kan verschillen. Niet alleen tijdens een bui maar ook kort nadat de bui is gepasseerd. Vooral na een flinke bui bij temperaturen rond het vriespunt en lage wegdektemperaturen kan de weg nog een hele tijd glad blijven.

Bovendien loopt in sneeuwbuien het zicht plotseling sterk terug. Als het een beetje sneeuwt valt dat nog wel mee. In lichte sneeuw is het zicht nog zo'n 1 tot 2 kilometer. Naarmate het harder sneeuwt, wordt het zicht snel minder. In een zware sneeuwbui ligt het zicht tussen 200 en 500 meter, vergelijk met het zicht in mist. In zware sneeuwbuien kan het zicht verder teruglopen soms zelfs tot minder dan 50 meter. Dat komt overeen met het zicht in zeer dichte mist. In combinatie met de gladheid en de ophoping van sneeuw op de voorruit levert dat op de weg gevaarlijke situaties op.

Strenge vorst
In de nacht van donderdag op vrijdag kwam het op een aantal plaatsen tot strenge vorst. In Leeuwarden werd -15,2 graden gemeten, dat is zeer strenge vorst. Ook De Bilt had met -10,7 graden strenge vorst, de vijfde dag met strenge vorst in deze eeuw. Deze nacht was niet de koudste van deze winter: in de vroege ochtend van zaterdag 19 december 2009 werd boven een vers sneeuwdek in Deelen -18,4 graden gemeten. Vrijdag overdag bleef het licht tot matig vriezen. In Stavoren kwam de temperatuur niet hoger dan -6,8 graden.

Zaterdagochtend was Berkhout de koudste plaats met een minimumtemperatuur van -9,3 graden. Op verschillende plaatsen kwam het tot matige vorst.

Eerste uitgave: 07-01-10