Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

De sneeuwjacht in het weekeinde van 9 januari

10 januari 2010 - Het sneeuwde dit weekeinde in een groot deel van het land flink en langdurig. Met name zo'n langdurige sneeuwsituatie komt in ons land niet vaak voor. Door de krachtige tot harde wind was met name in de noordelijke provincies sprake van een sneeuwjacht. In Roodeschool waren de wegen tijdens de sneeuwjacht volgens fotograaf Jannes Wiersema onbegaanbaar
In Roodeschool waren de wegen tijdens de sneeuwjacht volgens fotograaf Jannes Wiersema onbegaanbaar
Sneeuwjacht
Er is sprake van een sneeuwjacht als het sneeuwt bij windkracht 6 of 7. Waait het nog harder terwijl het sneeuwt dan is dat een sneeuwstorm. Sneeuw levert de grootste problemen op als het er flink bij waait, vooral als het dan ook vriest, zoals afgelopen weekeinde. De stuifsneeuw of driftsneeuw, zoals dat in de meteorologie wordt genoemd, leidt tot vorming van sneeuwduinen van een halve meter hoogte en ophopingen van sneeuw die verkeersbelemmerend zijn. Bovendien loopt het zicht dan sterk terug, in een zware sneeuwjacht soms tot minder dan 50 meter.

Sneeuwduinen
Vooral in het noorden van het land leidde de sneeuw tot sneeuwduinen die grote problemen opleverden op de wegen. Verschillende wegen werden afgesloten en het busvervoer kwam in de noordelijke provincies grotendeels plat te liggen.

Voorwaarschuwing voor extreem weer
Het KNMI gaf vrijdagmiddag een waarschuwing uit voor het winterweer dat ons te wachten stond. Vrijdagavond toen steeds zekerder werd dat ons hele land geruime tijd te maken zou krijgen met sneeuw en veel wind werd de waarschuwing opgeschaald tot een voorwaarschuwing voor extreem weer. Daarbij is met het oog op de vele schaatstochten en buitenactiviteiten die gepland waren ook gewaarschuwd voor lage gevoelstemperaturen tussen -10 en 15 graden. Bij zo'n gevoelstemperatuur kunnen na enkele uren verschijnselen van onderkoeling optreden.

Intensiverende sneeuwval
Het sneeuwgebied trok zaterdag in vroege uren vanuit het zuidoosten ons land binnen waarna de sneeuwval zich langzaam verder over het land uitbreidde. Aan het einde van de middag sneeuwde het in het grootste deel van het land. De sneeuw was aanvankelijk licht maar werd in de loop van de middag steeds intensiever. De intensivering hield verband met opglijding van zachtere lucht tegen de koude lucht die boven ons land aanwezig was.

Weeralarm voor sneeuwjacht
Bovendien nam de wind verder toe, vooral in de noordelijke helft van het land en in de kustprovincies. Hier stond geruime tijd een krachtige tot harde wind, windkracht 6 tot 7 met stormachtige windvlagen. Omdat de overlast steeds groter werd en de sneeuwjacht in het noorden nog geruime tijd zou aanhouden schaalde het KNMI zaterdag in het begin van de avond de voorwaarschuwing voor extreem op naar een weeralarm voor sneeuwjacht voor de provincies Drenthe, Groningen, Friesland en Noord-Holland. De sneeuwjacht hield in het noorden inderdaad lange tijd aan, terwijl het zondag in de loop van de dag ook in andere delen van het land soms weer flink sneeuwde, maar hier was de wind minder sterk dan in het noorden.

Pas zondagmiddag nam de wind ook in het noorden langzaam af waarna het Weeralarm, nadat het bijna 22 uur van kracht was geweest, om half vijf kon worden ingetrokken maar nog wel een waarschuwing van kracht bleef voor sneeuw en gladheid.

Eerste uitgave: 10-01-10