Gesteenten en fossielen bij het IVN West-Friesland


BOVENKARSPEL, 20100110 -- De eerste IVN-activiteit in NME-centrum De Terp in Bovenkarspel op zondagmiddag 10 januari 2010 was een bijzondere. Voor 28 bezoekers hield geoloog Jan Verhofstad uit Schellinkhout een lezing over fossielen en gesteenten.

Hij had vijf grote kisten met verschillende soorten fossielen meegenomen. Van planten, bomen, vissen en andere dieren met skelet, koralen, maar vooral veel schelpen. Dat is niet zo gek als je bedenkt dat bijna alle fossielen uit water afkomstig zijn. Een beest die gestorven is wordt meestal opgegeten of verteert snel bovengronds. Is het door modder, zand of slip gelijk bedekt en er geen zuurstof meer bijgekomen kan het eeuwenlang goed blijven en versteend in die tijd. Als ze tenminste over een skelet of huls beschikken. Sommige schelpen en diersoorten uit de oudheid bestaan nog steeds, anderen zijn inmiddels uitgestorven. Meestal zijn ze afkomstig van rivierbeddingen of steile hellingen bij (voormalig) zeewater.

De meeste bezoekers hadden zelf ook stenen meegenomen om te laten beoordelen. Interesssant om te horen dat Piriet, een veel voorkomend gesteente (ook in Nederland) ook wel 'vals goud' wordt genoemd en als zodanig gebruikt. Bij een enkel gesteente was de herkomst of samenstelling niet vast te stellen. Opvallend was het aantal geinteresseerde jongens dat aanwezig was, allemaal schatgravers in spé? Een leuke hobby en als je de ouderdom van het gesteente weet, nog boeiender...

Jan Verhofstad wil nog een keer terugkomen met zijn fossielen in het najaar want er blijkt veel belangstelling voor te zijn. In ieder geval leidt hij op zondag 11 april 2010 een fossielen/gesteentewandeling in Hoorn. Na zo'n tocht bekijk je de stoeptreden heel anders!

www.ivn-westfriesland.nl/pr/IMG0110A.jpg

IVN West-Friesland





ingezonden persbericht