Gemeente Echt-Susteren


Commissievergaderingen op 11, 12 en 13 januari

Volgende week vergadert de commissie Ruimtelijke Ontwikkelingen op maandag 11 januari, de commissie Maatschappelijke Voorzieningen op dinsdag 12 januari en de commissie Bestuurlijke Zaken op woensdag 13 januari. Alle vergaderingen beginnen om 19:30 uur en vinden plaats in de raadzaal van het gemeentehuis, Nieuwe Markt 55 in Echt.

Â

Agenda commissie Ruimtelijke Ontwikkelingen op 11 januari


1. Opening


2. Vaststellen agenda


3. Vaststellen verslag vergadering commissie Ruimtelijke Ontwikkelingen d.d. 9 november 2009


4. Raadsvoorstel: Nieuwe beslissingen op bezwaar naar aanleiding van de uitspraken van de Raad van State inzake planschade âIn de Mehreâ (Voss, Storken, Verkooijen, Donners, Jongen, Gijzels én Van Neer, allen te Susteren)

Als een bestemmingsplan wordt gewijzigd, kunnen degenen die hiervan schade denken te ondervinden een verzoek tot schadevergoeding indienen bij de gemeente (planschade claimen). De gemeente onderzoekt dan of er sprake van schade is en of er een vergoeding moet worden betaald. Als de indiener van een verzoek om planschade het niet eens is met het besluit van de gemeente, kan hij daartegen bezwaar indienen. Als de indiener het niet eens is met de reactie van de gemeente op zijn bezwaar kan hij de Rechtbank en daarna de Raad van State vragen een uitspraak hierover te doen. Enkele bezwaarmakers hebben dat gedaan. Vanwege de uitspraken van de Rechtbank en de Raad van State adviseert het college de gemeenteraad zijn besluiten over de bezwaren te wijzigen.


5. Raadsvoorstel: Herijking afvalinzameling en keuze inzamelsysteem afvalparkjes

Het college heeft onderzocht hoe de inzameling van restafval en GFTafval in de toekomst het beste ingevuld kan worden. De commissie- en raadsleden hebben in september 2009 aangegeven wat zij belangrijk vinden bij de keuze voor een nieuw afvalinzamelingssysteem. Het college heeft de keuze voorbereid en stelt de raad nu voor een nieuw afvalinzamelingsysteem te kiezen en de afvalparkjes in de gemeente te herinrichten.


6. Raadsvoorstel: Entrees

In het kader van de gebiedsvisie Susteren heeft het college laten onderzoeken hoe de entrees van Susteren een mooier aanzicht kan worden gegeven. De uitkomst van het onderzoek is ook toepasbaar op andere kernen. Het college stelt de raad nu voor de nieuwe inrichting voor de entree aan de Oude Rijksweg Zuid te Susteren goed te keuren en deze als voorbeeld te nemen voor de herinrichting van de entrees in andere kernen. Het college stelt de raad ook voor middelen ter beschikking te stellen voor de herinrichting van de entrees in de andere kernen.


7. Raadsvoorstel: Bestemmingsplan âpartiële herziening Grensmaas â locatie Visserweert 51â

In een bestemmingsplan is beschreven waar welke bebouwing en welke activiteiten zijn toegestaan. Het college heeft op 11 maart 2008 besloten het bestemmingsplan voor de locatie Visserweert 51 te veranderen, zodat bij het agrarische bedrijf een bedrijfswoning kan worden gebouwd. Het college stelt de raad nu voor het herziene bestemmingsplan voor Visserweert 51 vast te stellen.


8. Raadsvoorstel: Bestemmingsplan âKern Nieuwstadt 2010â (voorheen 2009)


9. Raadsvoorstel: Bestemmingsplan âKern Slek 2010â (voorheen 2009)

Volgens de wet moeten bestemmingsplannen actueel zijn. De bestemmingsplannen âKern Nieuwstadtâ en âKern Slekâ waren niet meer actueel. Het college heeft de bestemmingsplannen geactualiseerd en vraagt de raad nu deze vast te stellen.


10. Ingekomen stukken (ter inzage):


- Notitie afhandeling toezegging 21 d.d. 20-04-2009


- Brief MOPkrant


11. Mededelingen portefeuillehouder(s)


12. Rondvraag


13. Sluiting

Â

Â

Agenda Commissie Maatschappelijke Voorzieningen op 12 januari


1. Opening


2. Vaststellen agenda


3. Vaststellen verslag vergadering commissie Maatschappelijke Voorzieningen d.d. 10 november 2009


4. Raadsvoorstel: Subsidieregels aanschaf kogelvangers 2010

De schietinrichtingen van schutterijen moeten zijn voorzien van kogelvangers. De provincie kent al enkele jaren een subsidie voor kogelvangers en heeft deze ook voor 2010 vastgesteld. Het college heeft een gemeentelijke subsidieverordening voor kogelvangers voorbereid en vraagt nu de raad deze verordening vast te stellen.


5. Raadsvoorstel: Oprichting van een rechtspersoon onder de Gemeenschappelijke Regeling Westrom

Westrom wil graag een rechtspersoon (een holding) onder de gemeenschappelijke regeling oprichten. Dan is het voor Westrom gemakkelijker om samen te werken met bedrijven en overheden en kan Westrom klanten nog beter aan werk helpen. Westrom mag pas tot het oprichten van die rechtspersoon over gaan als alle gemeenten die deelnemen aan Westrom hiermee in stemmen. Het college adviseert de raad nu in te stemmen met het plan van de Westrom.


6. Raadsvoorstel: Evaluatie subsidiebeleid

De raad heeft vorig jaar besloten dat het subsidiebeleid van de gemeente moest worden geëvalueerd. Het college heeft de evaluatie afgerond en vraagt de raad nu in te stemmen met het eindrapport. Het college vraagt de raad ook een bestuursopdracht vast te stellen. In deze bestuursopdracht geeft de raad aan binnen welke kaders het college een nieuw subsidiebeleid kan voorbereiden.


7. Raadsvoorstel: Beleidsplan re-integratie 2010

De gemeente Echt-Susteren vindt dat de uitkering alleen bedoeld is voor mensen die niet kunnen werken. Mensen die nog geen werk hebben of weer aan het werk moeten gaan, worden door de gemeente geholpen via het re-integratiebeleid. Het college maakt elk jaar een nieuw beleidsplan re-integratie en stelt de raad nu voor het re-integratiebeleidsplan 2010 vast te stellen.


8. Raadsvoorstel: Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning 2010

De Wet maatschappelijke ondersteuning wijzigt per 1 januari 2010. Dat betekent dat de gemeente ook de verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning moet aanpassen. Het college heeft een gewijzigde verordening voorbereid en vraagt de raad nu deze vast te stellen.


9. Mededelingen portefeuillehouder(s)


10. Rondvraag


11. Sluiting

Â

Agenda Commissie Bestuurlijke Zaken op 13 januari


1. Opening


2. Vaststellen agenda


3. Vaststellen verslag vergadering commissie Bestuurlijke Zaken d.d. 11 november 2009


4. Raadsvoorstel: Bezwaarschriften tegen raadsbesluit van 9 juli 2009 van de Stichting Culturele Kring Echt-Susteren en de Politieke Vereniging Democratisch Progressief Blok (DPB), waarbij een verzoek om subsidie, te betalen uit de zogenaamde Essent-gelden, is afgewezen

Enkele verenigingen en stichtingen hadden een verzoek ingediend om op basis van gelijke behandeling ook in aanmerking te komen voor een bijdrage uit de Essent-gelden. De raad heeft deze verzoeken op 9 juli 2009 afgewezen. Twee aanvragers hebben tegen dat raadsbesluit bezwaar ingediend. Het college stelt de raad nu voor een besluit te nemen over de 2 ingediende bezwaren.


5. Raadsvoorstel: Gemeenschappelijke regeling brandweerdistrict Roermond

De gemeenten binnen het brandweerdistrict Roermond willen nauwer gaan samenwerken zodat ze hun beleid beter kunnen ontwikkelen en afstemmen. De gemeenten zijn van mening dat dat het beste kan via een gemeenschappelijke regeling. De gemeenten hebben samen een gemeenschappelijke regeling opgesteld. Het college stelt de raad nu voor in te stemmen met deze regeling.


6. Raadsvoorstel: Gebiedsvisies / gebiedsgericht werken

De raad heeft in februari 2009 de ontwerp strategische visie 2020 vastgesteld. Een van de conclusies van die visie is dat de kernen van de gemeente niet losstaand van elkaar kunnen worden bekeken als de gemeente de leefbaarheid in deze kernen wil stimuleren. Het college is van mening dat voor clusters van kernen samenhangende gebiedsvisies moeten worden opgesteld. Het college stelt de raad nu voor in de komende jaren 6 gebiedsvisies op te stellen en de hiervoor benodigde middelen ter beschikking te stellen.


7. Mededelingen portefeuillehouder


8. Rondvraag


9. Sluiting

Â

De commissievergaderingen zijn openbaar. Iedereen die geïnteresseerd is in de onderwerpen die aan bod komen, is dus van harte welkom om deze vergaderingen bij te wonen. Omdat er voor de commissies raadsvoorstellen zijn geagendeerd, kunt u ten aanzien van deze raadsvoorstellen gebruik maken van het spreekrecht. Degene die van dit spreekrecht gebruik wil maken, dient dit tenminste 48 uur voor de aanvang van de vergadering te melden aan de griffie.

Â

Meer informatie

Alle stukken liggen ter inzage op het gemeentehuis tijdens openingstijden. Voor informatie over de agendastukken en het tijdig doorgeven dat u gebruik wil maken van het spreekrecht, kunt u contact opnemen met de griffie, Martijntje Hermans of Belinda Bakkes, telefoon: 0475 - 478 478.

De agendaâs en alle digitaal beschikbare bijlagen kunt u ook via de website van de gemeente bekijken: www.echt-susteren.nl.