OSB: Eisen FNV onverantwoord

11/01/2010 10:01

OSB

De Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten (OSB) roept FNV Bondgenoten op realistische eisen te stellen en te stoppen met het dreigen met acties. OSB heeft geen begrip voor de forse eisen waar FNV aan vast blijft houden. De onderhandelingen over een nieuwe CAO in de schoonmaaksector zijn vorige maand afgebroken.

Rob Bongenaar, directeur OSB: "De buitensporige eisen gaan volledig voorbij aan het feit dat de ergste economische crisis sinds de jaren '30 voor de schoonmaakbedrijven nog niet voorbij is. Helaas blijft FNV vasthouden aan onrealistische eisen. We maken ons als branche volstrekt ongeloofwaardig als we in deze tijd de klanten confronteren met zo'n enorme stijging. Klanten zitten nu veelal ook niet in een luxe positie. Daarmee komt de continuïteit van veel van onze leden in gevaar."

FNV Bondgenoten houdt vast aan eisen die optellen tot een kostenstijging van meer dan 10%. Met bijvoorbeeld de eis om het loon voor een schoonmaker in enkele jaren op te hogen tot 130% (dat betekent plus 13%) van het minimumloon. Daarmee voeren zij tevens onverantwoord loonpolitiek dat haaks staat op het centraal akkoord dat in het voorjaar van 2009 nog werd afgesloten in de Stichting van de Arbeid.

OSB is het wel eens met de vakbonden dat de negatieve prijsspiraal van de markt moet worden doorbroken, juist ook met het oog op een betere positie van werknemers. Maar OSB wil daarover een meer realistische marsroute afspreken op basis van een lange termijn visie.

Voor 2010 moeten we zeer terughoudend zijn en steekt OSB in op optimalisering van de huidige CAO-afspraken, met begrip voor de werknemers in deze moeilijke tijd

Het is tijd om met elkaar rond de tafel te gaan zitten, in plaats van te dreigen met onbesuisde acties.





http://www.osb.nl