FNV Bondgenoten

FNV-bonden roepen werknemers op misstanden te melden over werken in de kou

De vakbonden FNV Bondgenoten, ABVAKABO FNV, FNV Bouw en FNV Kiem roepen werknemers op om vanaf vandaag een week lang problemen met hun werkgever rond werken in het koude winterweer te melden. De bonden willen graag weten wat hun ervaringen zijn.

Of ze nog prettig kunnen werken met deze kou, of hun werkgever maatregelen neemt om het draaglijker te maken of dat ze het allemaal zelf maar uit moeten zoeken.

Tijdens de meldweek biedt de website
www.fnvbondgenoten.nl/werkenindekou de mogelijkheid om ervaringen achter te laten. Ook is er een aantal praktische tips te vinden over hoe om te gaan met kou op de werkvloer.
Vorig jaar organiseerde FNV Bondgenoten ook een meldweek. Toen kreeg de bond vragen uit uiteenlopende sectoren als de detailhandel en de installatietechniek. Verrassend waren de meldingen vanuit de detailhandel. Winkelpersoneel werkt weliswaar binnen, maar in veel winkels moet de voordeur open blijven staan. De temperatuur zakt in een winkel dan tot onder de 15 graden. Dat is gewoon te koud om zonder jas aan op een goede manier je werk te kunnen doen. ABVAKABO FNV krijgt nu bijvoorbeeld klachten van werknemers van de gemeentereiniging en vuilophaaldiensten. Naast de last van het werken in de kou draaien zij nu soms ook veel overuren, omdat ze ook worden ingezet voor de strooiwagens.

Het probleem is dat in wet- en regelgeving geen duidelijke kaders zijn opgenomen over wanneer het te koud of te warm is om te werken. De arbowet heeft het er over dat de veiligheid niet in het gedrang mag komen. Maar wanneer een werkgever bijvoorbeeld maatregelen moet nemen is niet duidelijk. In de bouwsector zijn daar afspraken over gemaakt in de cao, maar in andere sectoren zijn die er niet. Dat neemt niet weg dat sommige bouwwerkgevers nu proberen of hun werknemers vrije dagen willen inleveren, hoewel dit in strijd is met de regeling. Ook is het aantal 'doorwerkprojecten' nog aan de lage kant.

Met de meldweek willen de bonden inzicht krijgen in hoe groot de problemen van werknemers zijn en of cao-afspraken als in de bouw-cao ook elders nodig zijn.

De meldweek loopt tot en met volgende week maandag.