SNN Samenwerkingsverband Noord-Nederland


Europees subsidiebudget nu al besteed vanwege grote belangstelling

Gemeenten, clusters van bedrijven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties hebben in het afgelopen jaar zoveel projecten ingediend via de provinciehuizen van Groningen, Fryslan en Drenthe, dat de gelden, die het Samenwerkingsverband Noord Nederland voor de periode 2007-2013 van de Europese Commisie beschikbaar had gekregen zo goed als besteed zijn.
De projecten op het gebied van kennis en innovatie, het creëren van aantrekkelijker steden en de inzet op speerpuntsectoren als duurzame energie, water, sensortechnologie en agribusiness, hebben een dusdanig beroep op de middelen gedaan dat het subsidieplafond van 169 miljoen euro nu al is bereikt. Dit betekent dat er geen Europese subsidie meer beschikbaar is voor de nog resterende periode. Ook de middelen, die door het Rijk beschikbaar waren gesteld om deze projecten te financieren zijn uitgeput. Het gaat hierbij om een bedrag van 80 miljoen euro.

Operationeel Programma Noord
Het Operationeel Programma Noord is het Europese subsidieprogramma voor Noord-Nederland. Het is een economisch programma dat wordt gefinancierd uit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). In het verlengde van de Europese Lissabonstrategie heeft het OP Noord als voornaamste doelstelling de bevordering van het concurrerentie vermogen van de regio door de transitie naar een kenniseconomie met sterke steden en een vitaal platteland.

Volop investeringen in Noord-Nederland
In de afgelopen twee jaar zijn zoveel subsidieaanvragen ingediend dat het economisch stimuleringsprogramma voor Noord-Nederland een groot succes genoemd kan worden. Juist in deze economisch zware periode konden veel projecten worden ondersteund met subsidie tot een totaal investeringsvolume van 425 mln. euro. Noord-Nederlandse ondernemingen nemen hiervan ongeveer 79 mln euro voor hun rekening. De middelen, die door het ministerie van Economische Zaken beschikbaar zijn gesteld voor het programma Pieken in de delta zijn nog niet ten volle benut. Dit programma loopt volgend jaar teneinde.