Gemeente Hoorn

Sportopbouwwerk richt zich op minder-actieven

Het Sportopbouwwerk van de gemeente Hoorn organiseert meer activiteiten voor (nog) niet-actieven, ouderen, allochtone vrouwen, (hang)jongeren en aangepaste sporters. De activiteiten die ook door verenigingen of commerciële sportaanbieders kunnen worden aangeboden heeft het Sportopbouwwerk overgedragen.

In maart 2009 heeft het college tot deze koerswijziging besloten. Het Sportopbouwwerk gaat echt opbouwen. Streven is om vooral minder-actieven op een laagdrempelige manier enthousiast te krijgen voor een sport of activiteit. Als dit is opgebouwd wordt de activiteit of de sporter overgedragen aan andere sportaanbieders.

Oude activiteiten
Inmiddels heeft het Sportopbouwwerk al verschillende activiteiten van Sportief Actief overgedragen: tafeltennis, badminton, fitplus, combi training, conditietraining, steps en streetdance. De volleybal gaat per 1 juli 2010 naar volleybalvereniging Wham Wham. Met enkele activiteiten gaat het Sportopbouwwerk door: kindervakantiespelen, sporttoernooien, Wijkenlopen, kidspartys en fitness in de woonzorgcentra voor ouderen vanaf 70 jaar.

Nieuwe activiteiten
Het Sportopbouwwerk heeft al nieuwe activiteiten georganiseerd die binnen de nieuwe koers passen. Enkele voorbeelden zijn:

Denken en doen
In september is het project Denken en Doen van start gegaan. In kleine groepjes krijgen 60-plussers les in startersbridge. Hierbij leren ze andere mensen kennen, bouwen ze een sociaal netwerk op, en trainen ze de hersenen. De animo voor de cursus is groot.

Fitness voor allochtone vrouwen
Eind oktober is een project voor allochtone vrouwen gestart. Doel hiervan is inactieve allochtone meisjes en vrouwen kennis te laten maken met sport. Na het acht maanden durende programma kunnen de deelneemsters zich aansluiten bij het reguliere bewegingsaanbod. In dit project werkt het Sportopbouwwerk samen met het GWI en de buurtmoeders van stichting Netwerk.

Diabetesproject
In samenwerking met Diabetes Zorgcentrum West-Friesland, zwem- en recreatiebad De Waterhoorn en wandelschool Hoorn West-Friesland gaat in februari het diabetesproject van start. 1700 diabetespatiënten uit Hoorn krijgen een uitnodiging voor het beweegproject. Doel is om deze minder actieve groep meer te laten bewegen.

Somalisch voetbalteam
Samen met voetbalvereniging Zwaluwen en een groep Somalische jongeren is het Sportopbouwwerk bezig met de oprichting van een voetbalteam bij Zwaluwen. In de beginperiode ondersteunt het Sportopbouwwerk het Somalische team. Als het eenmaal loopt, trekt de gemeente zich terug. Laatste wijziging van deze pagina: 11 januari 2010