Ministerie van Defensie

Bijdrage aan Amerikaans opleidingsinitiatief op de West Bank

11 januari 2010, 12.14 uur

Nederland levert sinds deze week 2 officieren aan de United States Security Coordinator Dayton (USSC Dayton) in Ramallah op de West Bank. Dit programma richt zich op het verbeteren van het functioneren van de veiligheidsdiensten en de Presidentiële Garde van de Palestijnse Autoriteit.

Defensie geeft binnen dit initiatief leiderschapstrainingen aan het middenkader van de veiligheidsdiensten. Naast Nederland leveren landen als het Verenigd Koninkrijk, Canada, Duitsland, Turkije en Finland een bijdrage aan het opleidingscontingent, de Intermediate Leadership Course (ILC) genaamd, dat in totaal ongeveer 60 personen telt.

De deelname aan USSC Dayton past in het Nederlands buitenlandbeleid, waarin actief wordt meegewerkt aan de bevordering van vrede en stabiliteit in Israël en de Palestijnse gebieden. Op dit moment levert Nederland ook 12 officieren aan de United Nations Truce Supervision Organization (UNTSO). Deze missie van de Verenigde Naties heeft als taak het observeren van de afgesproken bestandslijnen tussen Libanon, Syrië en Israël. Op de West Bank draagt Nederland eveneens bij aan de opbouw van de Palestijnse `civiele' veiligheidssector, door deelname aan de EU Police Co-ordinating Office for Palestinian Police Support (EUPOL COPPS).