Gemeente Den Helder

Presentatie: hersenschade door alcoholgebruik bij jongeren 2010-01-11

Jongeren zijn de laatste jaren meer, vaker en op jongere leeftijd gaan drinken. Zorgwekkend, want bij jongeren onder de 16 jaar leidt alcoholgebruik tot een grotere kans op hersenschade. De heer G. Smit, hoogleraar neurobiologie aan de VU geeft hierover een presentatie in de raadscommissie Maatschappelijke Ontwikkeling. GeĂŻnteresseerde bewoners en professionals zijn maandag 11 januari om 19.30 uur uiteraard ook van harte welkom in het stadhuis.

Nederlandse jongeren zijn de afgelopen jaren meer, vaker en op jongere leeftijd gaan drinken. En dat is geen goede ontwikkeling. Alcoholdrinkende jongeren onder de 16 jaar hebben een vergrote kans op hersenschade, met als gevolg een verminderd leervermogen en een verhoogde kans op alcoholverslaving op latere leeftijd. Verder leidt alcoholgebruik tot overlast op straat, vooral rond de uitgaanscentra.

De gemeenten in de kop van Noord-Holland hebben daarom de handen ineen geslagen om overmatig drankgebruik onder jongeren terug te dringen. Samen met de GGD en de politie zijn zij eind 2009 gestart met het project
"Helder in de Kop". De kracht van dit project ligt in een combinatie van voorlichting, regelgeving en handhaving. Het project richt zich op drie doelgroepen: de jongeren zelf, hun ouders en de verstrekkers van alcohol. Het project duurt voorlopig twee jaar.

Bijna niemand is goed op de hoogte van de schadelijke effecten van alcohol bij jongeren. Ook raadsleden niet. Daarom heeft onze vorige burgemeester, de heer Vriesman, hooglereraar Smit uitgenodigd hierover aanstaande maandag een lezing te geven in de vergadering van Commissie Maatschappelijke Ontwikkeling. De presentatie is uiteraard openbaar, dus iedere geintersseerde is van harte welkom. De vergadering van de commissie begint om 19.30 uur in de raadzaal en de lezing is het eerste agendapunt.