Politie Haaglanden

Persberichten 11 januari

Haaglanden, 11-01-2010

Niet iedereen is de BOB
Haaglanden In de eerste week van januari hielden medewerkers van politie Haaglanden van het Team Gericht Verkeerstoezicht (RHTV), in het kader van de Nieuwjaarborrels alcoholcontroles gehouden op diverse locaties in de regio Haaglanden. Tijdens deze controles werden diverse automobilisten aangehouden omdat zij teveel alcohol hadden gedronken. De controles vonden plaats in Den Haag, Leidschendam, Wassenaar, Nootdorp en het Westland

Gedurende deze controles moesten 2800 passanten een blaastest afleggen. In elf gevallen maakte de politie proces-verbaal op. Van drie bestuurders vorderde de politie het rijbewijs in. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 promille of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Verkeerde koper uitgezocht
Den Haag Een 33-jarige Rotterdammer sprak zaterdag 2 januari om 16.00 uur de verkeerde persoon aan in een poging een gestolen auto te verkopen. Op het Oranjeplein sprak de man een in burger geklede politieagent aan en vroeg hem of hij voor 250 euro een auto wilde kopen. De agent vroeg waar de auto geparkeerd stond en hoe hij er aan kwam. De Rotterdammer antwoordde dat de auto van het merk Peugeot was en geparkeerd stond in de parkeergarage bij de Jan Hendrikstraat. Ook vertelde hij spontaan dat hij hem gestolen had. De mannen spraken af dat ze samen naar de auto zouden lopen. De agent zei dat hij een vriend zou bellen die wellicht interesse in de auto had. Daarop nam de agent een beetje afstand en belde in plaats van de vriend met het politiebureau. Hij gaf het signalement van de verkoper door en vroeg of een surveillanceauto hen onopvallend kon volgen. Aangekomen bij de parkeergarage, meldde de Rotterdammer dat de auto op de eerste verdieping stond. En vlak daarna hielden geüniformeerde agenten de Rotterdammer aan. In zijn jaszak vonden zij bij fouillering een sleutelbos met daaraan een Peugeot autosleutel. De agenten zochten vervolgens op de eerste etage van de parkeergarage naar de gestolen Peugeot. Er stond één auto van dat merk, maar toen ze dat kenteken natrokken, bleek die niet als gestolen geregistreerd te staan. In de buurt van de auto kwam wel juist een man aanlopen met in zijn handen papieren afkomstig van een politiebureau. De agenten spraken hem aan, en hij verklaarde dat hij zojuist op het politiebureau aangifte had gedaan van diefstal van zijn Peugeot-autosleutels. De sleutels waren die nacht in een uitgaansgelegenheid uit zijn jaszak weggenomen. De 35-jarige man uit Den Haag herkende direct zijn sleutelbos, toen de agenten hem de sleutels lieten zien die uit in de jaszak van de Rotterdammer hadden gevonden. De Rotterdammer werd daarop overgebracht naar het politiebureau, waar hij een proces-verbaal kreeg. Hij zit nog vast voor verhoor. De Hagenaar kreeg daar ook zijn autosleutels terug.

Ruim 50 kilo Hasj in kofferbak
Den Haag Politieagenten vonden woensdagavond 30 december bij toeval in een auto 50 kilo hasj. De agenten zagen even na half negen over Vondelstraat de bestuurder van een witte Volkswagen al mobiel bellend rijden. Zij spraken de man (35-jarige Hagenaar) aan. Hij kon geen rijbewijs of identiteitsbewijs tonen, waarop de agenten hem vroegen of hij soms vuurwerk vervoerde in de drie grote boodschappentassen die op de achterbank stonden. De man verklaarde dat hij boodschappen had gedaan. In de zoektocht naar (illegaal) vuurwerk vroegen agenten aan de man of hij zijn kofferbak wilde openen. De man voldeed aan het verzoek en toonde de agenten een grote weekendtas waarin volgens hem per blok verpakte Marokkaanse kruiden zaten... Het bleek echter te gaan om vijftig kiloblokken hasj. Hierop hielden de agenten de man aan. De recherche onderzoekt de herkomst en de bestemming van de drugs.
Hagenaar aangehouden voor winkeldiefstal
Leidschendam Een 55-jarige Hagenaar werd op zaterdag 9 januari omstreeks 12.00 uur op heterdaad betrapt op winkeldiefstal. De bedrijfsbeveiliging van het winkelcentrum Leidsenhage constateerde dat de man vanuit een supermarkt meerdere levensmiddelen wegnam zonder die op de gebruikelijke wijze bij de kassa af te rekenen. De Hagenaar werd ingesloten in het politiebureau. De politie heeft proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Hennepkwekerij ontmanteld
Voorburg De politie heeft op vrijdag 8 januari omstreeks 10.00 uur, naar aanleiding van M-meldingen, een hennepkwekerij opgerold aan de Koningin Julianalaan. In de woning troffen de agenten een kwekerij met 315 hennepplanten aan. De planten en de apparatuur werden uit de woning verwijderd en vernietigd. De hennepkwekerij leverde een brandgevaarlijke situatie op, doordaat illegaal stroom werd afgetapt hetgeen op een weinig professionele wijze was geschied. De politie stelt een onderzoek in naar de bewoner(s) van het pand. Hebt u vermoedens van een kwekerij bij u in de buurt, dan vragen wij nadrukkelijk contact op te nemen met de politie via 0900-8844. Anoniem bellen met de meldlijn Meld Misdaad Anoniem kan uiteraard ook. Het nummer is 0800-7000.

Brutale winkeldief
Leidschendam Een 50-jarige Leidschendamse winkeldief ging op vrijdag 8 januari omstreeks 13.15 uur na een geslaagde winkeldiefstal toch nog voor de bijl. De man nam vanuit een warenhuis enkele shirtjes weg en kwam later die dag terug bij de servicebalie om de goederen om te ruilen. Op dat moment bleek dat de shirts eerder die dag uit het bedrijf waren ontvreemd. De Leidschendammer bleef bij hoog en laag volhouden, dat hij de shirts een dag eerder had gekocht. Hij werd aangehouden en ingesloten in het politiebureau. De politie maakte proces-verbaal ter zake diefstal en oplichting tegen de Leidschendammer op.

Drie gewonden bij aanrijding
Voorburg Bij een aanrijding op de Prins Bernhardlaan zijn op vrijdag 8 januari omstreeks 14.00 uur drie personen gewond geraakt. Een 77-jarige Haagse automobilist verleende op het kruispunt met de Laan van Nieuw Oosteinde geen voorrang aan een 51-jarige Voorburgse automobilist. De beide passagiers van de Voorburger, een 44-jarige vrouw en een 16-jarig meisje, beiden uit Voorburg, raakten gewond. De brandweer heeft ter plaatse het dak van de auto van de Voorburger opengeknipt, waarop de beide slachtoffers op veilige wijze uit de auto konden worden getild en per ambulance worden vervoerd naar een ziekenhuis. Ook de 77-jarige Hagenaar raakte gewond en werd per ambulance naar een ziekenhuis vervoerd. De politie onderzoekt de juiste toedracht van de aanrijding, waarna proces-verbaal wordt opgemaakt.

Kinderen met luchtdrukgeweer beschoten
Voorburg Een 41-jarige Voorburger ergerde zich op zaterdag 9 januari omstreeks 16.15 uur kennelijk zodanig aan de kinderen uit de buurt, dat hij een luchtdrukgeweer pakte en daarmee op die kinderen schoot. Dat was volgens een buurtbewoner althans de lezing van de kinderen en voor de politie aanleiding om een onderzoek in de woning van de Voorburger aan de Populierendreef in te stellen. De Voorburger overhandigde de politie twee luchtdrukgeweren maar ontkende daarmee geschoten te hebben. De politie heeft het incident in onderzoek.

Ambulance op zijn kant
Rijswijk Een ambulance op weg naar een spoedmelding kwam vrijdag 7 januari om 16.00 uur in botsing met een 19-jarige automobilist uit Den Haag. De ambulance, bestuurd door een 40-jarige broeder uit Den Haag, reed op de kruising Burgemeester Elsenlaan met de Sir Winston Chuchilllaan met zwaailicht en sirene door het rode licht. De chauffeur kwam daarbij in botsing met de 19-jarige Haagse bestuurder die van rechts door groen reed. Door de botsing sloeg de ambulance om. Niemand raakte bij het ongeval gewond. Een andere ambulance nam de rit van de bij het ongeval betrokken ziekenwagen over.

Politie zoekt getuigen overval Chinees restaurant Zoetermeer De politie zoekt getuigen van de overval op het Chinees restaurant aan de Middelwaard. Vrijdag 8 januari om 21.50 uur kwam er bij de politie een overvalmelding binnen. Drie mannen met bivakmutsen op, gingen bij het afhaalgedeelte het restaurant binnen. Ze haalden geld uit de kassa en bedreigden het personeel met een een vuurwapen. In het restaurant sloegen ze een aanwezige klant met het vuurwapen. Deze man raakte hierbij gewond aan zijn hoofd en moest voor behandeling naar het ziekenhuis. Een wijkagent zag drie mannen over de Meerzichtlaan renden met een doos in hun handen. Het drietal rende in de richting van het benzinestation. Een getuige die net gesport had bij sportschool Denkers sprak de wijkagent aan en vertelde dat hij het drietal met een doos onder de arm had gezien. De gehele omgeving werd vervolgens afgezet en er werd naar de drie mannen gezocht. Helaas werden zij niet meer aangetroffen. In alle commotie is de getuige die de wijkagent aansprak onbekend gebleven. De politie komt graag met hem in contact om zijn verklaring op te nemen. Ook andere getuigen, die (nog) geen contact met de politie hebben gehad, wordt verzocht zich te melden. U kunt contact opnemen met de recherche van Bureau Zoetermeer via 0900-8884. Liever anoniem? Belt u dan met M. via 0800-7000.