Stadsdeel Amsterdam-Noord

Strooizout voor hoofdwegen in Noord

Amsterdam-Noord heeft voldoende strooizout om de hoofdwegen voor het openbaar vervoer en het autoverkeer te strooien. De wegen worden gestrooid maar plaatselijke gladheid kan altijd voorkomen. Het verkeer wordt opgeroepen om voorzichtig te zijn in het verkeer.

Sneeuwruimer aan het werk bij de Buiksloterdijk Foto: Ellen Wognum

Het zout voor Amsterdam komt uit Duitsland. Op dit moment zijn leveringen per boot onderweg. Aanstaande dinsdag wordt een voorraad van 350 ton geleverd. Dit wordt gebruikt voor het hoofdnet OV en -auto maar is niet toereikend om alle stadsdelen van strooizout te voorzien. Dat kan pas eind volgende week wanneer naar verwachting nog eens 3000 ton strooizout wordt geleverd.

Portefeuillehouder Harm-Jan van Schaik:
"De gladheid treft ons allemaal. Als deelnemer aan het verkeer moeten we ons steeds bewust zijn van mogelijke gladheid en meer dan anders voorzichtig zijn op straat. Ook roep ik bewoners en bedrijven op om de trottoirs voor hun woning of bedrijf begaanbaar te maken. Het stadsdeel doet zijn uiterste best om de gladheid te bestrijden. Ik heb groot respect voor de mensen van onze winterdienst die naast hun normale werk 24 uur per dag klaar staan om sneeuw en ijs te bestrijden. Maar we kampen nu met een situatie waar niet tegenop te strooien is."

Zand

Als aanvullende maatregel strooit het stadsdeel in Landelijk Noord met zand. Dat kan maar in beperkte mate, omdat de riolen verstopt raken als er teveel zand in komt. Gezien de beperkte voorraad zout is het nu niet mogelijk voor particulieren om strooizout op de werf op te halen.

Wat kunt u doen?


* Let zelf goed op weerberichten en weerwaarschuwingen
* Wees voorzichtig in het verkeer als u toch de weg op moet
* Probeer zelf stoep en eventueel fietspad sneeuwvrij te houden

Ook op de website

* Winterdienst

* Vorst lastig voor reiniging