Gemeente Heemskerk


maandag, 11 januari 2010

College zet strategie uit voor behoud gezonde financiële positie op langere termijn

Het college bereidt zich voor op het feit dat naar het zich nu laat aanzien de financiële positie van de gemeente op termijn verslechtert. De gevolgen van de kredietcrisis gaan niet aan gemeenten voorbij: het rijk heeft aangegeven dat er mogelijk een korting van 20% op het gemeentefonds wordt doorgevoerd. Dit zou voor de gemeente Heemskerk een lagere rijksbijdrage van 7 miljoen euro betekenen, op een totale begroting van 80 miljoen.

Het college wacht niet af totdat duidelijk is hoeveel het rijk precies gaat bezuinigen, maar heeft verschillende scenario's laten doorrekenen. Daaruit komt naar voren dat indien die verwachtingen uitkomen er rekening gehouden moet worden met een noodzakelijke ombuiging van EUR 5,1 miljoen in 2012 tot maximaal EUR 6,8 miljoen vanaf 2013. Het is duidelijk dat er sprake is van een substantiële ombuiging. Naar verwachting zal deze ingrijpen in de organisatie, de dienstverlening en de gemeentelijke voorzieningen. Het college is van mening dat het - in lijn met het tot dusver gevoerde financiële beleid
- passend én noodzakelijk is zo snel mogelijk te anticiperen en dit nieuwe inzicht met de zittende en de komende raad te delen. Het huidige college heeft nog een taak in de voorbereiding van de voorjaarsnota 2010. Deze inbreng in de voorjaarsnota kan - afhankelijk van de inzichten van de nieuwe gemeenteraad - wel of niet worden bijgesteld. In ieder geval heeft deze vroege voorbereiding tot gevolg dat de basis voor de besluitvorming er al ligt.

Het college voorziet dat een ombuigingsoperatie van deze grootte ook een investering vergt. Er zullen kosten verbonden zijn aan onderzoek naar en uitvoering van de ombuigingen. Het college stelt de raad dan ook voor om eenmalig een bedrag van EUR 250.000 ter beschikking te stellen voor onderzoek naar de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van voorstellen die moeten bijdragen aan het in stand houden van een gezonde financiële positie van de gemeente Heemskerk. De raad buigt zich in de vergadering van 28 januari over dit voorstel.
---