Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Winterweer houdt aan
Noorden kouder dan zuiden
11 januari 2010 - Deze week blijft het volop winter in ons land met kans op gladheid. Zoveel sneeuw als de afgelopen dagen wordt niet verwacht maar woensdag maakt vooral het zuiden kans op wat neerslag. Het noorden krijgt de meeste zon en ook de laagste temperaturen. Erg koud wordt het echter niet, het KNMI verwacht in de nacht en ochtend lichte tot matige vorst.
Gewoonlijk hebben we te maken met westenwinden die zcahte lucht aanvoeren, nu wordt vanuit het noorden en oosten koude lucht aangevoerd (bron: Met Office)
Gewoonlijk hebben we te maken met westenwinden die zcahte lucht aanvoeren, nu wordt vanuit het noorden en oosten koude lucht aangevoerd (bron: Met Office)
In grote delen van Europa zit de winter deze maand stevig in het zadel met sneeuwstormen en zeer lage temperaturen. De sneeuw van het afgelopen weekeinde heeft vooral in het noordoosten van Duitsland en Polen veel problemen veroorzaakt. Tal van automobilisten kwamen vast te zitten in de sneeuw. Ook Groot Britannië en Ierland hebben het zwaar te verduren vooral door extreme kou. Alt Nahara in de Schotse hooglanden noteert temperaturen van 20 tot 22 graden onder nul. In het gebied van de Middellandse Zee is vooral in Spanje en Italië de winter hard aangekomen met kou, veel sneeuw en in het zuiden van Spanje uitzonderlijk veel regen. Volgens weerman Jan Visser zijn de waterreservoirs in het zuiden van Spanje goed gevuld: sinds 20 december is hier 200 tot 400 mm gevallen. De afgelopen dagen kleurden verschillende regio's rood, de hoogste waarschuwingsfase van meteoalarm. Ook Oostenrijk kleurde rood: Wenen kreeg 40 cm sneeuw, een uitzonderlijk grote hoeveelheid voor de hoofdstad. Alleen het zuidoosten van Europa heeft nog weinig gemerkt van de winter. In Griekenland zijn de afgelopen dagen herhaaldelijk temperaturen gemeten tussen 20 en 25 graden. Heraklion op Kreta telde sinds half december 12 warme dagen met meer dan 20 graden op de thermometer. Op Kreta was Nieuwjaarsdag met 29,8 graden de warmste in de historie.

Meer informatie over het weer in Europa is te vinden op www.meteoalarm.eu, het platform voor waarschuwingen van de Europese meteorologische diensten.

Strenge vorst in Nederland
In ons land heeft de winter inmiddels zeer strenge vorst opgeleverd, dat wil zeggen meer dan 15 graden onder nul. In Leeuwarden werd op 8 januari -15,2 graden gemeten. De Bilt had op 7 januari met -10,7 graden strenge vorst, de vijfde dag met strenge vorst (tussen -10 en
-15 graden) in deze eeuw. Deze nacht was niet de koudste van deze winter: in de vroege ochtend van zaterdag 19 december 2009 werd boven een vers sneeuwdek in Deelen -18,4 graden gemeten. Vrijdag overdag bleef het licht tot matig vriezen. In Stavoren kwam de temperatuur niet hoger dan -6,8 graden. Een overzicht van de gemeten temperaturen in ons land vindt u onder Verder lezen- Geografische overzichten van het weer in Nederland (temperatuur, neerslag, wind en zon).
---

Tabel voor bepaling van de gevoelstemperatuur volgens de Canadese JAG/TI methode die het KNMI hanteert
Eerste uitgave: 07-01-10