Gemeente Capelle a/d IJssel

Nieuwjaarstoespraak 2010 Frank Koen

Frank Koen Uitgesproken op vrijdag 8 januari tijdens de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie.

Dames en heren,

Ik begin met u allen een gezond en gelukkig nieuw jaar toe te wensen.

Gisteren ben ik geïnstalleerd als uw nieuwe burgemeester. Ik beschouw dat als een groot voorrecht. Capelle aan den IJssel is niet alleen voor u, maar ook voor mij een mooie en boeiende gemeente. Enerzijds vanwege haar ligging, direct grenzend aan Rotterdam én aan het Groene Hart van de Krimpenerwaard, tussen Gouda en Kinderdijk, aan de A16 en de A20, aan de Nieuwe Maas en de Hollandse IJssel, maar anderzijds ook door haar eigen geschiedenis en pluriforme bevolkingsopbouw. De afgelopen vijftig jaar is Capelle van een dijkdorp uitgegroeid tot een bloeiende en boeiende stad van formaat met de nodige kwaliteiten voor de inwoners en de ondernemers maar ook met de nodige stedelijke problematiek.

Voor de komende tijd heb ik vier thema's gekozen die op extra aandacht van mij kunnen rekenen.

Allereerst wil ik me verdiepen in de bestuurscultuur van deze mooie gemeente. De gemeenteraad is per definitie een afspiegeling van een veelkleurige bevolking. Democratie bestaat juist op basis van veelkleurigheid. Het is echter wel de kunst van het besturen in een democratie om op basis van meerderheden en, zeker in de lokale politiek, op basis van een gezamenlijke intentie de politiek-bestuurlijke inzet te richten op het ontwikkelen van visie op de gemeente. En op basis daarvan te komen tot eenduidige en consistente beleids- en besluitvorming.

Over twee maanden zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. U kunt, als kiezer, dan opnieuw meebepalen hoe onze nieuwe gemeenteraad zal zijn samengesteld. Ik hoop dat u in ieder geval van uw stemrecht gebruik maakt en dat er een stabiele, richtinggevende en slagvaardige raad zal aantreden. Immers, er zal door de raad en het college de komende periode een heldere toekomstvisie op onze stad moeten worden geformuleerd en vastgesteld. Op basis van mijn eerste gesprekken en de geproefde intenties in mijn sollicitatieprocedure spreek ik het vertrouwen uit dat we de komende tijd als College van burgemeester en wethouders samen met de gemeenteraad wegen vinden om op basis van inhoudelijke discussies een bestuurlijke koers uit kunnen zetten.

In de tweede plaats wil ik me de komende periode richten op het versterken van de Capelse identiteit. In een krant sprak ik over het versterken van de ziel van Capelle. Nieuwe steden zoals Capelle aan den IJssel hebben een forse fysieke groei in relatief korte tijd meegemaakt. In de fase daarna moet ook het karakter, de identiteit van zo'n stad zich verder ontwikkelen. Capelle is meer dan zeven solitaire stadswijken en zeker meer dan een suburb van Rotterdam. Daarom zal het stadscentrum verder ontwikkeld moeten worden en worden geïnvesteerd in, wat men noemt, de sociale cohesie van de stad. Concreet betekent dat investeren in sport en cultuur, in wijkopbouwwerk en sociale verbanden, in het Brede School-concept, in maatschappelijke zorg en in identiteitgerichte stadspromotie. Het is een goede en gewenste ontwikkeling wanneer Capelle meer is dan een woonplaats voor individuele mensen. Capelle wil voor haar inwoners een geriefelijk thuis zijn waar men trots op kan zijn en die trots met elkaar ook ervaart.

Het derde thema is openbare orde en veiligheid. In een stad als Capelle, met zo'n 125 nationaliteiten en mensen met vele culturele en religieuze achtergronden, met helaas ook jongeren die onvoldoende richting aan hun leven weten te geven naast de velen die dat gelukkig wel kunnen, met hier en daar mensen die moeite hebben zich aan te passen aan het samenleven met buurtgenoten en met helaas ook inwoners die verslaafd zijn aan wat dan ook, waar zowel voor als achter de voordeur dingen gebeuren die het daglicht niet kunnen verdragen, is vanuit de overheid permanent aandacht nodig voor openbare orde en veiligheid. Met 65.000 mensen dicht bij elkaar en als onderdeel van een stadsregio met zo'n 1.3 miljoen inwoners is in alle rust en vrede samenleven niet altijd vanzelfsprekend. Het bevorderen van veiligheid is een taak van iedereen. Natuurlijk, politie, openbaar ministerie en de gemeente moeten nauw en eendrachtig samenwerken, maar zonder uw bijdrage, thuis, in uw buurt, in uw bedrijf of waar dan ook kan de overheid het niet. Laat ik over één ding wel heel duidelijk zijn: in de publieke ruimte dient iedereen, jong en oud, zich aan de regels van onze samenleving te houden. Op dat punt zal ik samen met de wethouder veiligheid en de politie heldere afspraken met betrekking tot de handhaving daarvan.
Ten slotte wil ik mij hard maken voor de samenwerking in de Rotterdamse regio en met de buurgemeenten. Wij doen ons zelf, als Capelle aan den IJssel, tekort wanneer we niet voluit en loyaal mee doen in onze stadsregio.Voorwaarde is echter wel dat we zelf goed weten waar we staan en waar we naar toe willen. Regionale samenwerking doe je niet vanuit zwakte maar vanuit kracht en met een zelfbewuste houding. En daar hoeven we echt geen te grote broek voor aan te trekken. Immers Capelle is een stad om trots op te zijn.

Er gaat heel veel goed in onze stad. Ook dat stond in het eindrapport van de Bestuurskrachtmeting. De ambtelijke organisatie is heel behoorlijk op orde. De burgers zijn over het algemeen goed te spreken over de producten en diensten die de gemeente levert. Bestuurlijk zullen we de komende tijd een tandje bij moeten zetten.

Burgemeester Van Doorne heeft zich de afgelopen 11 jaren met grote toewijding ingezet voor de sociale verbanden binnen de Capelse gemeenschap. De noodzaak van die investering in deze fase van de ontwikkeling van New Towns, nieuwe steden, zag zij heel scherp. Met dat versterken van de identiteit van Capelle zullen we de komende tijd stevig doorgaan, dat zei ik al.

Ik sluit af. Ik zie uit naar de nadere kennismaking met u als inwoners en als ondernemers, als vrijwillige actieven in het maatschappelijk middenveld en als beroepsactieven. Samen maken we Capelle aan den IJssel. Samen zijn we Capelle aan den IJssel. De stad waar we trots op zijn. Dank u wel.