Gemeente Eindhoven


* Collegebesluiten vergadering 11 januari 2010

11-01-2010

Collegebesluiten vergadering 11 januari 2010

Publicatiedatum: 11-01-2010
Collegebesluiten vergadering 11 januari 2010

Twintig procent minder huisuitzettingen in 2009 (MF)

Het aantal huisuitzettingen is in Eindhoven in 2009 met 20% gedaald. De woonoverlast- en woonzorgteams (WOTs) Eindhoven hebben het afgelopen jaar 370 adressen (casussen) besproken. In 120 gevallen leidde dat tot huiszetting. In 2008 waren 350 casussen en 149 huisuitzettingen. Deze daling is fors en lijkt tegen de landelijke trend in, waar in 2008 een stijging te zien was. Hier laat Eindhoven zien dat we een sociale stad zijn waar veel partners/organisaties hun steentje bijdragen.

Eindhoven energieneutraal in 2045 (voorstel tot eerste uitwerking 2010 - 2013) (EvM)

(tevens dossiers: Onderzoeksrapport (213a) "Een energieneutraal Eindhoven kost nog veel energie." En Evaluatie Energiebesparingslening)

Het college stelt de raad voor het voorstel `Eindhoven Energieneutraal in 2045: voorstel tot eerste uitwerking (periode 2010 - 2013)' vast te stellen en spreekt hierbij de voorkeur uit voor het `extra' scenario dat beschreven staat in de `Routekaart naar een energieneutraal Eindhoven'.

Eindhoven heeft de intentie om energieneutraal te zijn in de periode 2035-2045. Dit betekent: "De (resterende) energievraag van de eigen organisatie, woningen, bedrijven en overige vaste aansluitingen binnen de gemeente Eindhoven wordt duurzaam opgewekt binnen de eigen gemeentegrenzen". Hiervoor is een Routekaart opgesteld met een analyse over de route en periode waarbinnen Eindhoven energieneutraal kan zijn. De routekaart maakt een aantal zaken voor Eindhoven duidelijk:


1) Met voortzetting van het huidige beleid, het zogenaamde `meer' scenario kan Eindhoven in 2043 energieneutraal worden. Wordt gekozen voor het `extra' scenario, kan Eindhoven in 2033 energieneutraal zijn. Het `extra' scenario levert Eindhoven veel geld op omdat besparingen en winst eerder verkregen worden. Niet alle manieren van opwekking van duurzame energie zijn al lucratief. Hier ligt een rol voor de gemeente om de kansen die er liggen te grijpen en een voorbeeldrol te vervullen. Om de voorbeeldrol te ontwikkelen en de trekkersrol te houden is het belangrijk om een consistente uitvoeringsorganisatie op te zetten en het beleid te verankeren in de organisatie (Conclusie onderzoeksrapport (213a) 'Een energieneutraal Eindhoven kost nog veel energie').


2) De grootste winst zit in energiebesparing. Meer aandacht voor bestaande bouw is nodig. Een van de concrete middelen die momenteel ingezet wordt is de energiebesparinglening voor huiseigenaren. De evaluatie van de energiebesparingslening toont aan dat er in Eindhoven interesse is voor het aanbrengen van energiebesparende maatregelen in huis en dat de lening daarbij een stimulerend middel is. De voorwaarde m.b.t. de WOZ waarde is sinds december 2009 verruimd van 350.000 naar 500.000 euro. Hierdoor kunnen meer mensen gebruik maken van de lening. De evaluatie toont ook aan dat voorlichting en persoonlijke communicatie het meest effectief is bij het stimuleren van huiseigenaren om de lening te gebruiken. Tot nu toe is het budget ( EUR1.300.000,-) toereikend. Op verzoek van de raad is echter gekeken naar het breder inzetten van de regeling om 2000 woningen toegang te geven tot de energiebesparingslening. Dit kost ongeveer EUR18.000.000,-, plus circa EUR500.000,- (rentelasten) per jaar en EUR230.000 (communicatie) voor het eerste jaar.


3) Daarnaast wordt utiliteit (alle vormen van bebouwing behalve woningen) nog onderbelicht. Duurzaamheid en klimaatbeleid zijn nog niet genoeg verankerd in de organisatie en in de stad. Meer inzet op het sluiten van allianties en samenwerking met partijen in de stad is nodig. Daarnaast is de noodzaak tot interne verankering van het beleid ook een van de conclusies uit het onderzoeksrapport (213a)'Een energieneutraal Eindhoven kost nog veel energie'.


4) Tot slot is de aanbeveling om het beleid en kansen ten aanzien van windenergie te heroverwegen, vanwege de mogelijke kansen van windenergie.

Plan van aanpak voor de (middel)lange termijnhuisvesting voor de gemeentelijke organisatie (EvM)

De gemeentelijke organisatie is sterk in beweging. Gemeentebreed is het verandertraject Eindhoven Eén in Organisatie in gang gezet om de kwaliteit van de dienstverlening en de samenhangende uitvoering van gemeentelijke taken op een hoger niveau te brengen, afgestemd op de nieuwste kansen, uitdagingen en ontwikkelingen. Organisatorische veranderingen van deze omvang zijn alleen succesvol als zij worden ondersteund door passende facilitaire voorzieningen, waaronder huisvesting. Gezien de betekenis van huisvesting voor het welslagen van de doorontwikkeling van de organisatie en het tot stand brengen van nieuwe en flexibele samenwerkingsvormen binnen de ambtelijke organisatie en tussen de ambtelijke organisatie en partners erbuiten, is behoefte aan een samenhangende strategische visie op huisvesting voor de gemeentelijke organisatie op de (middel)lange termijn. Een visie die zoveel mogelijk `toekomstproof' is en ons in staat stelt flexibel in te spelen op ontwikkelingen die nu nog ongewis zijn.

De doelstelling van het voorliggende raadsvoorstel is een plan van aanpak vaststellen om, in afstemming met OR en gemeenteraad, te komen tot een samenhangende strategische visie en realisatie van de (middel)lange termijnhuisvesting. Het voorstel is de herziene versie van het raadsvoorstel dat in het najaar van 2009 in de commissie is behandeld. Naar aanleiding hiervan zijn de inhoudelijke kaders opnieuw geformuleerd, op basis waarvan het college zal zoeken naar een passende locatie voor huisvesting van de gemeentelijke organisatie. Deze kaders gaan onder meer over duurzaamheid, bereikbaarheid, de afstand naar het stadhuis, handhaving van het stadhuis als bestuurs- en ontmoetingscentrum, werkplekdeling en flexplektoepassing, bijdrage aan de stedelijke ontwikkeling, budget en gemeentelijk eigendom.

Aan het herziene raadsvoorstel is een plan van aanpak toegevoegd zodat raad en organisatie, inclusief medezeggenschap, weten waar ze aan toe zijn en wanneer welke stappen en besluitvormingsmomenten te verwachten zijn. De OR heeft met het voorliggende plan ingestemd.

2009 google zoek

Zoek naar

Zoek naar
____________________

zoek

Medewerkersinfo

2009 - gerelateerde afbeelding
Contact

Bezoekadres:

Stadskantoor, Stadhuisplein 10

5611 EM Eindhoven

route

Postadres:

Postbus 90150, 5600 RB Eindhoven

Telefoon:

14 040

Vanuit het buitenland of via enkele internetproviders belt u:

(040) 238 6000

Ook op eindhoven.nl

Collegebesluiten vergadering 8 december 2009

Collegebesluiten vergadering 1 december 2009

Collegebesluiten 2009

Thema van de maand

Collegebesluiten vergadering 24 november 2009
Veel gestelde vragen

Aan het loket