Gemeente Someren


Bestuursrechtelijke premieheffing wanbetaling zorgverzekering

Als iemand weigert de zorgverzekeringspremie te betalen, heeft de zorgverzekeraar het recht de zorgverzekering wegens wanbetaling te beëindigen. Dat is niet wenselijk. Het gevaar bestaat namelijk dat mensen zonder verzekering niet de zorg krijgen die ze nodig hebben, omdat ze de zorg zelf moeten betalen en dat niet kunnen. Om dat te voorkomen is er gekozen voor maatregelen om verzekeraars te helpen de premiebetaling af te dwingen. De regeling geldt vanaf 1 september 2009.

Hoe hoog is de bestuursrechtelijke premie?

Om de druk op wanbetalers (mensen die wel kunnen maar niet willen betalen) te verhogen wordt er een opslag van 30% op de premie geheven. De premie wordt vervolgens gedwongen geïnd.

Hoe werkt het?


1. Iemand die de premie voor de basisverzekering niet betaalt, wordt gemaand dat alsnog te doen.


2. Bij een betalingsachterstand van 2 maanden biedt de zorgverzekeraar een betalingsregeling aan (inclusief een machtiging tot automatische incasso voor toekomstige premies). Ook wordt er gewezen op de mogelijkheid bij de gemeente schuldhulpverlening te vragen.


3. Bij een betalingsachterstand van 4 maanden waarschuwt de verzekeraar voor de naderende bestuursrechtelijke premieheffing.


4. Bij een betalingsachterstand van 6 maanden meldt de verzekeraar de wanbetaling bij het College voor Zorgverzekeringen (CVZ).


5. Het CVZ gaat na waar de wanbetaler inkomen heeft.


6. Het CVZ legt een bestuursrechtelijke premie van 130% op, die wordt ingehouden op het inkomen (voor mensen met een uitkering op minimumniveau is het 100%).

Vragen?

Het voert te ver om alle details van deze regeling hier te vermelden. Wij kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft. Daarvoor kunt u contact opnemen met de medewerkers van de afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling (team Sociale Zaken). U kunt dagelijks binnenlopen tijdens het open spreekuur van 9.00 tot 10.30 uur. U kunt ook bellen tijdens het telefonisch spreekuur van 11.00 tot 12.00 uur. Laatst gewijzigd: 11 januari 2010

---