Gemeente Haren

Tijdelijke sluiting jeugdsoos Glimmen

11/01/2010

Op 30 december heeft de politie tijdens haar surveillance geconstateerd dat de jeugdsoos Glimmen om 01.50 uur open was, terwijl deze om 23.30 uur, inclusief opruimen en nazit, gesloten had moeten zijn. De muziek was buiten te horen, de deur was open en er was een grote groep personen aanwezig. Deze constatering heeft de politie gemeld bij de gemeente. De gemeente heeft daarop besloten de jeugdsoos tijdelijk (een week) te sluiten. Dit is in overeenstemming met de gemaakte afspraken.

Groot aantal gesprekken en overleggen

Met de jongeren, diverse begeleiders en organisaties zijn medio september afspraken gemaakt over openstelling, muziek, vervuiling, overlast en sancties bij niet naleven van de gemaakte afspraken. Deze afspraken zijn schriftelijk vastgelegd. Daarin staat ook dat bij een eerstvolgende overtreding een week sluiting volgt. Het dossier over de soos laat zien dat een groot aantal gesprekken heeft plaatsgevonden met de jongeren om de overlast rond de soos te verminderen, zonder dat dit zichtbare positieve gevolgen heeft gehad. De afspraken zijn bij herhaling niet nagekomen. De brief met gemaakte afspraken en consequenties bij niet naleving is naar alle betrokken partijen verzonden.

Terugdringen overlast

Het terugdringen van overlast door jongeren is al enige tijd speerpunt in het gemeentelijke veiligheidsbeleid. De maatregelen om de overlast rond de jeugdsoos terug te dringen vallen binnen dit beleid. In de situatie rond de soos is precies zo gehandeld als op andere overlastlocaties is gebeurd of zou kunnen gebeuren.

Verantwoordelijkheid jeugd

De jeugd stelt dat zij recht heeft op een eigen plek. Het college vindt die eigen plek ook heel belangrijk. Het is echter geen recht, maar een voorziening die de jeugd moet verdienen door ook de verantwoordelijkheid te nemen en bijbehorende plichten na te komen. Deze verantwoordelijkheid omvat het schoonhouden van de soos en de omgeving van de soos en al het mogelijke doen om overlast voor de omgeving te voorkomen. Zij worden hierbij ondersteund door hun directe omgeving en de gemeente.

Warm hart

In de afgelopen jaren is duidelijk geworden dat de gemeente de jeugdsoos een warm hart toedraagt. De gemeente heeft geïnvesteerd in goede huisvesting en is voortdurend de dialoog met alle betrokkenen aangegaan. De gemeente wil graag het voortbestaan van de jeugdsoos waarborgen door de overlast voor de omgeving te beheersen.