Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Kamervragen over jacht op landelijke vrijgestelde schadesoorten


11 januari 2010 - kamerstuk

Kamerbrief met antwoorden op Kamervragen waarin de minister meldt dat provincies een (gedeeltijk) jachtverbod hebben ingesteld vanwege het weer. De minister roept op terughoudend met afschot te zijn.

Datum 11 januari 2010
Betreft Kamervragen over jacht op landelijke vrijgestelde schadesoorten

Geachte Voorzitter,

Met deze brief geef ik antwoord op vragen van lid Thieme (PvdD) over jacht op landelijke vrijgestelde schadesoorten. (2009Z25185)
1 en 2
Is het waar dat provincies niet de bevoegdheid hebben om een tijdelijk jachtverbod af te kondigen op de landelijke vrijgestelde schadesoorten? Zo ja, waarom hebben provincies deze bevoegdheid niet?
Deelt u de mening dat provincies deze bevoegdheid wel zou moeten hebben omdat weersomstandigheden lokaal sterk kunnen verschillen? De soorten die op de landelijke vrijstellingslijst staan, veroorzaken in het gehele land schade. Derhalve behoort het tot mijn bevoegdheid handelingen (waaronder doden en verontrusten) ten aanzien van deze soorten te beperken. Soorten die in delen van het land schade aanrichten staan op de provinciale lijst en ten aanzien van die soorten zijn de provincies bevoegd handelingen te beperken. Zie tevens mijn eerdere beantwoording op Kamervragen over sluiting van de jacht1. 3
Bent u bereid gedurende het strenge winterweer een verbod op de jacht af te kondigen op de bosmuis, Canadese gans, houtduif, kauw, konijn, vos, veldmuis en de zwarte kraai, omdat dieren het onder deze omstandigheden al zwaar genoeg hebben? Zo ja, op welke termijn en wijze? Zo nee, waarom niet?


1 Tweede Kamer, vergaderjaar 2009/2010, 2009Z25185

De bosmuis en de veldmuis staan sinds de hernieuwde vaststelling van bijlagen 1 en 2 van het Besluit beheer en schadebestrijding dieren van 26 januari 20062 niet meer op de lijst met in delen van het land schade toebrengende soorten. Ik vertrouw erop dat jagers, wildbeheereenheden, faunabeheereenheden en terreinbeherende organisaties hun verantwoordelijkheid nemen en in omstandigheden als deze terughoudend optreden om zo de rust voor de overige dieren in het landelijk gebied zoveel mogelijk te bewaren.
In dat verband wijs ik op de weidelijkheidsregels voor jagers, die met zich brengen dat zij onder deze omstandigheden terughoudend zullen zijn met het afschieten van dieren.
Een verbod acht ik in dat licht overbodig, en bovendien ook onwenselijk. Immers, ook in deze winterse omstandigheden kan beheer en schadebestrijding ten aanzien van de soorten op de landelijke vrijstellingslijst nodig zijn. 4
Bent u bereid deze vragen zo spoedig mogelijk te beantwoorden gelet op de actuele weerssituatie, in elk geval vóór 11 januari a.s.? Ja.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg


2 Besluit van 26 januari 2006, houdende wijziging van het Besluit beheer en schadebestrijding dieren in verband met de hernieuwde vaststelling van bijlagen 1 en 2 van het Besluit beheer en schadebestrijding dieren, Stb. 2006, 42