Gemeente Halderberge


Zeezand tegen gladheid Halderberge

De gemeente Halderberge weet het zouttekort ter bestrijding van de gladheid op een inventieve manier op te lossen. Sinds donderdag 7 januari wordt gestrooid met zeezand. Doordat het zand niet is ontzilt, behoudt het ook een enigszins dooiende werking.

Door het tekort aan strooizout is gezocht naar alternatieven. Dit is gevonden in de aanvoer van zeezand. In België wordt hiermee op meerdere plaatsen gewerkt, voor Halderberge is het een primeur. Het zand (bijkomend voordeel) is goedkoper dan brekerzand en de korrelgrootte is vergelijkbaar. Het verschil is dat, waar het zand normaal is ontzilt, dit nu achterwege is gelaten waardoor het zand een paar procent zout bevat.

Begin deze week moest noodgedwongen worden gestopt met strooien van zout omdat de voorraad nagenoeg op raakte. Gisteren is een schip met 600 ton zeezand gelost op de Gorzen, en de gemeente heeft daarvan inmiddels 30 ton gekocht waarvan donderdag zo'n 10 ton is uitgereden. Vandaag wordt naar verwachting nog een ton of 5 uitgereden.