Woonbond


11-01-2010

Van een verharding van de kraakscene kan niet worden gesproken

Het aantal kraakpanden in Amsterdam is gedaald tot twee tot driehonderd. De Amsterdamse kraakbeweging is in omvang afgenomen tot ongeveer 1500 'echte krakers'. Het aantal krakers uit allerlei landen binnen de Europese Unie laat zich lastig exact vaststellen. In tegenstelling tot de verhalen over een verharding van de kraakbeweging, concluderen de onderzoekers dat van een verharding van de kraakscene niet kan worden gesproken en dat geweldgebruik binnen de kraakbeweging grotendeels is verdwenen. Dit staat in het vrijdag gepubliceerde rapport 'Kraken in Amsterdam anno 2009' in Amsterdam.

Het onderzoek is uitgevoerd door de afdeling Criminologie van de Vrije Universiteit Amsterdam in opdracht van Politie & Wetenschap, een onderdeel van de Politieacademie. In de hoogtijdagen in de jaren tachtig was de kraakbeweging met naar schatting 20.000 krakers vele malen groter. In de jaren negentig was dit aantal afgenomen tot vierduizend en inmiddels zijn het nog ongeveer 1500, plus een aantal sympathisanten of actievoerders.

Buitenlanders zijn er steeds geweest binnen de Amsterdamse kraakbeweging. In het onderzoek kwamen vooral Italiaanse, Spaanse en Poolse krakers in beeld. Buitenlanders die kort in de stad blijven, vinden moeilijk aansluiting bij de kraakbeweging die enkele buurtkernen kent. Voor de rest vormen krakers geen homogene groep. Een overkoepelende organisatie is afwezig; kraakactiviteiten worden lokaal gestuurd. Veel krakers zijn beperkt betrokken bij de beweging; zij hebben een baan of volgen een studie. (ANP)

Klik hier voor het rapport Kraken in Amsterdam anno 2009

Zie hier Het nieuwe kraken, geen verharde strijd een artikel over het rapport in Het Parool