Ministerie van Buitenlandse Zaken

Motie van het Kamerlid Jonker d.d. 18 december 2008

Kamerbrief inzake Motie van het Kamerlid Jonker d.d. 18 december 2008

Kamerbrief | 11 januari 2010

Graag licht ik u hierbij in, mede namens de staatssecretarissen van Financiën en Economische zaken, over de ontwikkelingen sinds de aanvaarding op 18 december 2008 van de motie Jonker (kamerstuk 21501-20 nr407).

Het kabinet staat positief ten opzichte van het doel van de motie Jonker. In het verleden heeft het kabinet in Europees verband zelf meerdere malen voorstellen gedaan gericht op versterking van de controle op de kwaliteit van de Europese regelgeving.

Inmiddels zijn mede onder druk van onder andere Nederland in Europa zowel de Impact Assessment Board (IAB) als de "groep Stoiber" opgericht. De IAB is verantwoordelijk voor de kwaliteitsbewaking van impact assessments van voorgenomen regelgeving. De groep Stoiber waarin onder andere de oud voorzitter van Actal, de heer Linschoten, zitting heeft, ondersteunt de Europese Commissie bij de uitvoering van het actieprogramma voor de reductie van administratieve lasten met 25%.

De aangenomen motie vraagt het kabinet "te bevorderen dat impact assessments van de Europese Commissie in voorkomende gevallen aan een nadere externe toetsing kunnen worden onderworpen op consistentie en verenigbaarheid met de impact assessment richtsnoeren".

Voor de volledigheid dient hier vermeld te worden dat geen enkele lidstaat een dergelijk systeem van nadere externe toetsing van impact assessments kent.

Het kabinet staat, zoals gezegd, positief tegenover voortdurende verbetering, waar mogelijk, van het toezicht op de kwaliteit van Europese regelgeving. Wat betreft de impact assessments bij Commissievoorstellenblijven deze voor Nederland van cruciaal belang als instrument voor hogere kwaliteit van wet- en regelgeving. Het is hierbij van groot belang dat ze volledig en bij aanvang van een traject beschikbaar zijn, zodat de afweging van proportionaliteit op basis van de juiste gronden kan worden gemaakt. Bovendien zijn ze van belang bij het volgen van de voortgang van het administratieve lastenreductie-programma van de Europese Commissie.

Samen met aan aantal lidstaten vormt Nederland in de Europese Raad voor het Concurrentievermogen een blok van `voortrekkers' op het dossier van Betere Regelgeving. Daarbij is de Nederlandse inbreng er altijd op gericht om het systeem van impact assessments in Europa zo robuust mogelijk te maken.

Dit heeft er ondermeer toe geleid dat in de nieuwe impact assessment-richtsnoeren die de Europese Commissie in januari jl. aangenomen heeft ook een aantal Nederlandse suggesties zijn meegenomen. Zo is er nu meer aandacht voor de structurele kwantificering van de administratieve lasten, is er een degelijke onderbouwing van de subsidiariteit en is er meer zicht op de effecten van voorgenomen regelgeving op het MKB. Daarnaast is er ook meer aandacht voor een transparantere presentatie van de resultaten.

Tenslotte is het kabinet van mening dat de Impact Assessment Board (IAB) goed functioneert. Het toezicht van de IAB op ontwerp-Commissievoorstellen is vroegtijdig, doorgaans deskundig en grondig, én gaat altijd vergezeld van hoorzittingen.

Naast de impact assessments en met het oog op verbetering van de regelgeving in het algemeen is de Nederlandse inzet ook gericht op het versterken van de rol voor de Stoiber-groep bij het beoordelen van nieuwe voorstellen voor regelgeving. Nederland zou bijvoorbeeld graag zien dat deze groep zou kunnen adviseren over commissievoorstellen op het gehele terrein van betere regelgeving en tevens de ontwikkeling van de administratieve lasten zou kunnen monitoren. Hiermee wordt het systeem van "checks en balances" op de kwaliteit van regelgeving versterkt, hetgeen momenteel in de Europese context het hoogst haalbare op dit terrein is.

Mede op initiatief van Nederland zijn in de Raad voor Concurrentievermogen van

3 en 4 december jl. unaniem de Raadsconclusies aanvaard inzake "Betere Regelgeving", die de meerwaarde van de Stoiber-groep alsmede de mogelijkheid voor deze adviesgroep bevestigen om ook voorstellen buiten de gebieden die nu aan Stoiber zijn toebedeeld te toetsen. Deze uitbreiding van het mandaat van de Stoiber-groep en uitspraken van Commissievoorzitter Barroso over uitbreiding van dit mandaat bieden een kans op verbetering. Gelet op deze ontplooide activiteiten en de resultaten beschouw ik de motie als uitgevoerd. Uiteraard zal ik de ontwikkelingen langs geschetste lijnen nauwlettend blijven volgen.

De Staatssecretaris voor Europese Zaken,

Frans Timmermans