Ministerie van Verkeer en Waterstaat


-

Datum 11 januari 2010 1

Onderwerp voorhang ontwerpbesluit tot wijziging van het Reglement rijbewijzen in verband met de invoering van de Wet dwangsom

Geachte voorzitter,

Hierbij zend ik u het ontwerp-besluit, houdende wijziging van het Reglement rijbewijzen in verband met de aanpassing van beslistermijnen naar aanleiding van de Wet dwangsom en beroep bij niet tijdig beslissen en een enkele andere wijziging.

De voorlegging geschiedt in het kader van de wettelijk voorgeschreven voorhangprocedure (artikel 2b van de Wegenverkeerswet 1994) en biedt uw Kamer de mogelijkheid zich uit te spreken over het ontwerpbesluit voordat het aan de Raad van State zal worden voorgelegd en vervolgens zal worden vastgesteld.

Op grond van de aangehaalde bepaling geschiedt de voordracht aan de Koningin ter verkrijging van het advies van de Raad van State over het ontwerpbesluit niet eerder dan vier weken nadat het ontwerpbesluit aan beide Kamers der Staten- Generaal is overgelegd.

Het onderhavige besluit heeft, tegen de achtergrond van de Wet dwangsom en beroep bij niet tijdig beslissen, tot doel om de eigenverklaringsprocedure (de procedure om een verklaring van geschiktheid te krijgen die nodig is voor de aanvraag van een rijbewijs) te reguleren en onnodig lange doorlooptijden zoveel mogelijk te voorkomen. Daarnaast wordt de burger rechtszekerheid verschaft, omdat inzichtelijk wordt hoe lang de procedure ongeveer gaat duren. Van de gelegenheid is gebruik gemaakt om ook in de vorderingsprocedure (die tot doel heeft vast te stellen of betrokkene nog beschikt over de vereiste rijvaardigheid en geschiktheid) beslistermijnen op te nemen, voor zover die niet reeds in de regelgeving waren opgenomen. Hierbij is rekening gehouden met de bijzondere aard van de procedures.
Verder zijn in het ontwerpbesluit enkele technische wijzigingen opgenomen. Het betreft een wijziging die verband houdt met de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State over het inzage- en blokkeringsrecht (zie artikelsgewijze toelichting bij onderdeel A) en een die tot doel heeft samenloop te voorkomen tussen een geregistreerde verklaring van geschiktheid en het indienen van een verzoek tot herkeuring.
a

Pagina 1 van 2





Datum Voor een nadere toelichting verwijs ik u naar het gestelde in de nota van

toelichting. Ons kenmerk CEND/HDJZ-2009/1202 Er wordt gestreefd naar zo spoedig mogelijke inwerkingtreding van het ontwerpbesluit.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

ir. Camiel Eurlings

Pagina 2 van 2