Project Gemeente Westland

onverminderd van kracht

Greenport Westland: ambitie onverminderd van kracht

Publicatiedatum: 11-01-2010

Na vijf jaar gemeente Westland is eind 2009 de visie Greenport Westland 2020 geëvalueerd. Het college heeft vastgesteld dat de ingezette koers de juiste is en al veel successen zijn behaald. De ambitie blijft onverminderd van kracht. De komende jaren ligt het accent vooral op het verduurzamen van het glastuinbouwcluster en het behoud van voldoende teeltareaal.

In 2005 heeft de gemeente Westland de visie Greenport Westland 2020 ontwikkeld om haar positie als Greenport nog verder te versterken en het woon- en leefklimaat te verbeteren. Deze visie geeft de ruimtelijke en economische kaders aan waarbinnen de gemeente zich duurzaam wil ontwikkelen. De gemeente zet nadrukkelijk in op versterking van het glastuinbouwcluster en verbetering van de fysieke bereikbaarheid. Ook het verstevigen van de dorpskernen, het voldoen aan de woningbehoefte, het oplossen van de waterproblematiek en het tot stand brengen van ecologische verbindingen en zones, zijn belangrijke doelen in de visie.

Glastuinbouwcluster
Behoud van het glasareaal in Westland is en blijft een belangrijke doelstelling. De keuze om stevig in te zetten op de ontwikkeling van het totale glastuinbouwcluster heeft er onder andere toe geleid dat tuinders flink geïnvesteerd hebben in nieuwe moderne kassen en bedrijfspanden. Westland is vandaag de dag met afstand nog steeds de grootste glastuinbouwgemeente van Nederland. De omvang van het duurzame glas, waaronder 2.402 hectare teeltareaal (993 ha groenten en
1.394 ha sierteelt), waterberging, infrastructuur en woningen met bestemming glastuinbouw bedraagt totaal 4.500 hectare. De afgelopen jaren is het teeltareaal met 9% afgenomen, terwijl het aantal glastuinbouwbedrijven met 30 % is afgenomen. De herstructurering en schaalvergroting in de glastuinbouw zijn belangrijke ontwikkelingen, en zullen ook in de komende jaren worden voortgezet. Door intensivering en herstructurering kan het teeltareaal worden opgehoogd, terwijl tegelijkertijd ook nog beperkt glas zal verdwijnen op basis van gewijzigde bestemmingen.

Woningopgave
In tegenstelling tot veel gemeenten in vooral buiten de Randstad, blijft de Westlandse bevolking tot na 2020 groeien. Wel kan de oorspronkelijke woningbouwopgave voor Westland (10.500 woningen, exclusief Westlandse Zoom), zoals vastgesteld in de Greenportvisie, naar beneden worden bijgesteld. De prognose is dat er tot 2020 ongeveer 1.900 woningen minder nodig zijn. De oorzaak hiervan ligt in de gewijzigde bevolkingssamenstelling en veranderende woonvoorkeuren. Binnenkort staat ook de evaluatie van de Westlandse Zoom op de agenda. De Westlandse Zoom wordt hierin beoordeeld voor wat betreft betaalbaarheid woningen, markt, invulling locaties, het tijdsaspect, financiële haalbaarheid, contractafspraken en de relatie met realisering van soortgelijke locaties in Westland en elders in de Haagse regio. Dit heeft mogelijk als consequentie dat de 2e fase niet doorgaat.

Bedrijvigheid en projecten
De agro-gerelateerde bedrijventerreinen, zoals Honderdland in Maasdijk, Trade Parc Westland in Honselersdijk en ABC-Westland in Poeldijk zijn sterk gegroeid. In de afgelopen vijf jaar is in Westland 68 hectare aan bedrijventerrein uitgegeven. Daardoor is het belang van het glastuinbouwcluster versterkt. Naast deze bedrijventerreinen zijn veel projecten uit de Greenportvisie, ten behoeve van het glastuinbouwcluster, woningbouw, infrastructuur, water en groen of de maatschappelijke voorzieningen gerealiseerd, in uitvoering genomen of in voorbereiding. Te denken valt aan nieuwe ontsluitingswegen in het glastuinbouwgebied (o.a. Kasteelweg in De Lier, Lange Kruisweg in Maasdijk, De Poel in Monster), woningbouwprojecten: Woerdblok in Naaldwijk, Grote Geest in Monster en Vreeburgh in 's-Gravenzande, nieuwe onderwijsvoorzieningen waaronder het ISW in Naaldwijk en woonzorgcomplex De Witte Brug in Poeldijk. Recent is gestart met het maken van plannen voor de herontwikkeling van de Poelzone (gebied gelegen tussen Naaldwijk, Monster en 's-Gravenzande). Dit van oorsprong kleinschalig glastuinbouwgebied met smalle wegen en watergangen gaat veranderen in een modern glastuinbouwgebied, met ruimte voor vernieuwend wonen, groen en water.

Stevige positie in Nederland
De positie van Greenport Westland op provinciaal en Rijksniveau is steviger geworden. Westland heeft zich in haar externe betrekkingen sterk neergezet via deelname aan belangrijke (netwerk)organisaties of overheidsprogramma's, zoals Randstad Urgent en Greenport(s) Nederland, waar burgemeester J. van der Tak landelijk voorzitter van is. Het Rijk heeft in de afgelopen jaren 145 miljoen euro toegezegd voor de economische structuurversterking van Greenport Westland. Diverse projecten kunnen hierdoor gerealiseerd worden, zoals de Poelzone, kustveiligheid, extra aftakking Lange Broekweg, herstructurering glastuinbouw in de Boomawatering en nieuwe ontsluitingswegen in glastuinbouwgebieden binnen Westland.

Duurzaamheid hoog op agenda
De resultaten van de eerste vijf jaar Greenport Westland zijn veelbelovend, maar er ligt de komende jaren nog een forse uitdaging. Belangrijk is ook dat we sterker uit de huidige crisis komen. Daarnaast zal het kabinet in 2010 naar verwachting een besluit nemen over de tweede Westelijke Oeververbinding (Oranjetunnel of Blankenburgtunnel) met aansluitende verbindingen op Westlands grondgebied om de economie van Greenport Westland te versterken. De verduurzaming van het glastuinbouwcluster wordt als nieuwe ambitie aan de Greenportvisie toegevoegd. Ambitie is om van Westland het meest duurzame glastuinbouwgebied van Nederland te maken.

De evaluatie is te downloaden onder www.greenportwestland.nl